مصاحبه
یادداشت سردبیر
در تابستان گذشته که با دوست عزیز و همکار گرانقدر کمیته انتشارات انجمن انفورماتیک، آقای سید ابراهیم ابطحی سرگرم تدارک و برنامهریزی برای شماره 200 گزارش کامپیوتر بودیم، تصمیم گرفتیم که این شماره ویژه را تقدیم کنیم به پیشکسوتان و چهرههای تأثیرگذار فناوری اطلاعات کشور که پیشرفتها و دستاوردهای امروزه این حوزه مدیون تلاشهای خستگیناپذیر و مسئولانه آنان است. باشد که هم قدردانی کوچکی از زحمات آنان شده باشد و هم نسل جوان فعلی که در حوزه فناوری اطلاعات فعالیت میکنند و عموماً از پیشینه این بخش در کشور ناآگاهند با این کوشندگان بیشتر آشنا گردند. از این رو برای آنکه به قول معروف یک طرفه به قاضی نرفته باشیم، کار انتخاب این عزیزان را به خود دست اندرکاران باسابقه و فعال بخش فناوری اطلاعات کشور واگذار کردیم و از طریق پرسشنامهای که برای 160 نفر ارسال گردید از آنان خواستیم تا کسانی را که در این بخش، تأثیرگذار و برجسته میدانند به ما معرفی کنند. خوشبختانه با پیگیریهای مداوم کمیته انتشارات انجمن و همکاری ارزشمند این عزیزان در حدود 75 درصد پاسخها دریافت گردید. سپس 25 درصد از کسانی که حائز بیشترین آراء بودند را برای مصاحبه انتخاب کردیم و آنها را در دو گروه قرار دادیم. گروه اول کسانی که به خاطر پدید آوردن محصول خاص یا مدیریت و اجرای پروژه خاصی به ما معرفی شده بودند و گروه دوم کسانی که به خاطر مجموع خدمات و تلاشهایشان برجسته و تأثیرگذار شناخته شده بودند. جمع این دو گروه بالغ بر 40 نفر میباشد. سپس پرسشنامهای برای این 40 نفر ارسال شد و از آنان خواستیم تا پاسخهای خود را برای چاپ در شماره 200 گزارش کامپیوتر در اختیار ما قرار دهند. پرسشنامهای که برای این دو گروه ارسال شد اساساً شبیه هم است، بجز یک سؤال اضافی که از گروه اول خواستهایم در مورد آن کار یا پروژه خاصی که پدید آورده یا مدیریت کردهاند توضیح دهند. خوشبختانه بیش از 80 درصد این عزیزان، دعوت انجمن را پذیرفته و پاسخهایشان را برای ما ارسال کردند که در همینجا صمیمانه از آنان قدردانی میکنیم. از این 20 درصد باقیمانده نیز، دو نفر (آقایان دکتر بهروز پرهامی و دکتر پرویز جبهدار مارالانی) از شرکت در مصاحبه عذر خواستند، 6 نفر (آقایان مهندس ناصرعلی سعادت، مهندس برات قنبری، مهندس داریوش مهذبی، دکترمصطفی الهی، دکتر غلامرضا بیات و مهندس مسعود داورینژاد) علیرغم پیگیریهای فراوان و قول همکاری که داده بودند تا آخرین لحظه که نشریه برای چاپ فرستاده میشد پاسخهایشان را دریافت نکردیم و یک نفر (آقای دکتر فریدون شمس) مطمئن نیستیم که با نشانی پست الکترونیکی که از ایشان دراختیار داشتیم، پرسشنامه ما را دریافت کردهاند یا نه.
به هرحال، تلاش چند ماهه کمیته انتشارات در این مورد در قالب دو بخش تنظیم شده است که با مقدمه دوست فاضل و ارجمندم آقای سید ابراهیم ابطحی به نظرتان میرسد. امیدواریم انتشار این مصاحبهها سنگ بنایی باشد برای انجام پروژه «تاریخ شفاهی فناوری اطلاعا ت کشور» که سخت در پی تأمین منابع مالی برای آن هستیم.
شکوفههای صداقت ورویا، برگهای بیخزان: پیشآهنگان
تجربه را به هیچ انگاشتن میتواند از نگرهای برخیزد که با اشاره به زمان، هیچ وضعیتی را قابل تکرار نمیبیند تا آموختهها در آن قابل باز بهکارگیری باشند. اما انسان بیگذشته به غایت بدوی و در تکرار مکرر شکستها همیشه راکد و مایوس است. پیشکسوتان در پیشگاه زمان کوشندگانی پر ارجند که در تک تک پیروزیهای فردای ما، تلاشها و حتی شکستهای دیروز آنان حضوری ثمربخش دارد. پیشگامان با پایداریهایشان گذشته را به آینده پیوند میزنند و از حال عرصهای برای تلاش بیامان میسازند و جوانان را به آینده در راه امیدوار میکنند. سخن امروزین آنها از دیروز، حکایت غلبه بر تهدیدها و خلق فرصتها برای آیندگان است. گفتار آنان نه مرثیه و نه سرود که لحن و آوای تلاشی مستمر و برای آیندگان، آیندهساز است. پیشکسوتانی که عمر حوزه فعالیتیشان در مقابل جمع عمر کاری و تلاشهای بیوقفه آنها بسی ناچیز است. به احترام همه این تلاشها، پاسخهای کوتاه آنان در تشریح کارهای بزرگشان را به اتفاق میخوانیم و از همه پیشگامانی که به علت فقدان یا قلت حافظه تاریخی بخشی، جایگاه رفیعشان را فراموش کردهایم عاجزانه عذر میخواهیم که در تک تک توفیقات امروز و فردای همگان، سهم آنان آشکار و عیان است.
 |
نام و نام خانوادگی:
کامبیز بدیع
محل تولد:
تهران
آخرین مدرک و رشته تحصیلی و محل اخذ آن:
دکتری مهندسی برق ، ژاپن
آخرین محل و سمت کاری:
دانشیار پژوهشی، پژوهشکده فناوری اطلاعات، موسسه تحقیقات ارتباطات و فناوری اطلاعات
نشانی الکترونیکی برای تماس دوستداران شما در انجمن:
k_badie@itrc.ac.ir |
- با انجمن انفورماتیک ایران و نشریه گزارش کامپیوتر چقدر آشنایی دارید و چه نقش و جایگاهی برای آنها قائلید؟ (حداکثر یک پاراگراف)
- اینجانب از بدو بازگشت خود به ایران با فعالیتهای انجمن انفورماتیك ایران (كه آقای دكتر پرهامی نیز در تأسیس آن نقش بسزا داشتهاند) و نشریه رسمی آن یعنی گزارش كامپیوتر آشنایی كافی داشته و با صراحت اذعان میدارم كه حضور این انجمن، به ویژه با تاكید بر سمینارهای مرتب ماهانه آن و ایفای نقش در استانداردسازی مقولات مرتبط با فناوری رایانه و اطلاعات، و نیز انتشار مرتب این گزارش كامپیوتر (كه در دهههای اخیر با راهبری مدبرانه جناب آقای نقیبزاده مشایخ و تیم همكارانشان به نحو بسیار مطلوبی به چاپ رسیده و سرشار از دانستنیها و آگاهیهای مفید و به روز در حوزه دانش و فناوری رایانه است)، قدم بسیار موثری در ترویج و اعتلای این دانش و فناوری در سطح كشور بوده است. برای اولیای این امر در این خصوص توفیق ممتد و بیش از پیش آرزومندم.
- به نظر خودتان مهمترین فعالیت شما در حوزه فناوری اطلاعات کشور چه بوده و اکنون چه میکنید؟ (حداکثر دو پاراگراف)
- فعالیت اصلی اینجانب در حوزه فناوری اطلاعات (IT) باز میگردد به مقولاتی از قبیل هوش مصنوعی (AI) و بازشناسی الگو (PR) كه پردازش اطلاعات بهطور هوشمندانه را، با اهدافی از قبیل حل مسائل، برنامهریزی، مدلسازی، بازشناسی، تفسیر و درك، مد نظر قرار میدهند. بدیهی است كه این گسترهها در سامانههای مدیریت/ مهندسی دانش، بازیابی اطلاعات/ پرسش و پاسخ، تصمیم یاری، توصیهگری، تعامل انسان- رایانه، ... كه از فرآوردههای فناوری اطلاعات (IT) بهطور اعم و فناوری اطلاعات و دانش (IKT) به طور اخص محسوب میشوند، جایگاه ویژهای به خود تخصیص دادهاند.
فعالیتهای پژوهشی اینجانب در حال حاضر به یادگیری ماشین (ML) و مدلسازی شناختی بهطور اعم، و مدلسازی رایانشی فرآیندهای تمثیلی، فرآیندهای تفسیری و فرآیندهای مبتنی بر تجربه بهطور اخص، با تاكید بر مقاصدی از قبیل سازماندهی بهینه متون و محتوا در فضای مجازی و راهبری پژوهش و تولید رایانشی ایدهها و تكنیكهای نوین تخصیص یافته است. در این گذار، افزون بر رویكردهای شناختی متداول رویكردهای پدیدار شناختی نیز مد نظر بوده است.
- یک فرد شاخص در فناوری اطلاعات ایران و یک نفر شاخص در فناوری اطلاعات جهان را نام ببرید و علت شاخص بودن او را از نظر خودتان بنویسید.
- در حال حاضر افراد شاخص بسیاری در حوزه فناوری اطلاعات در ایران فعالیت مینمایند كه هر كدام به نحوی جنبه یا جنبههایی از این فناوری بس گسترده را در پوشش كار خود قرار دادهاند. به زعم اینجانب، آقای دكتر حمیدرضا ربیعی از دانشگاه صنعتی شریف كه سالهاست مدیریت مركز پیشرفته فناوری اطلاعات و ارتباطات را به عهده دارند، از صاحبنظران خاص این حوزه محسوب میشوند، كه با هدایت و راهبری تیمی قوی دستاوردهای پژوهشی قابل توجهی را در حوزه شبكههای حسگر، پردازش تصویر و ویدئو، كدینگ چند رسانهای در شبكه و راهحلهای جامع سازمانی (بنگاهی) ارائه دادهاند. در حوزه جهانی، تصور اینجانب بر این است كه آقای استیو جابز، به خاطر به كارگیری خلاقیت و نوآوری در توسعه محصولات و خدمات در فضای سایبر و به دنبال آن ارتقاء كاربری و ایجاد دگردیسی در سبك زندگی، از جمله شاخصین این حوزه به حساب میآیند.
- جالبترین اثر هنری یا علمی که اخیراً خواندهاید یا دیدهاید (اعم از کتاب، مقاله، فیلم، تئاتر و ....) و نظرتان را جلب کرده است نام ببرید.
- در سالهای اخیر كمتر اثری مرا به راحتی مجذوب خود ساخته است. شاید به این دلیل كه بسیاری از حرفها ممكن است تكراری بوده و یا آنكه نكته جدید خاصی در آن مشهود نباشد. اساساً از دید اینجانب یك اثر جذاب اثریست كه از توانمندی پاسخگویی به مجموعهای از معضلات جدی برخوردار باشد. لذا از این منظر، آثار مرتبط با انبودی (embodiment) (كه در فناوری روباتها و كارگزارها (agents) كاربری دارد)، یكپارچهسازی معنایی (semantic integration) (كه در فناوری وب معنایی كاربرد دارد) و شبكههای ارضاء قیود (constraint satisfaction networks) (كه در بهینهسازی سیستمهای پیچیده كاربرد دارند) را، هرچند كه چندان جدید هم نیستند، در زمره این آثار می بینم.
- آینده فناوری اطلاعات در جهان را در ده سال آینده چه پیشبینی میکنید؟ (حداکثر یک پاراگراف)
- یكپارچهسازی معنایی و همجوشی (fusion) اطلاعات در فضای وب، تعامل انسان- رایانه (HCI) از طریق میاناهای هوشمند و محیطهای زیرك (بر مبنای embodiment ) از جمله زمینههایی هستند كه تصور میكنم، با توجه به نیاز مبرم كاربران، رشد چشمگیری را به خود اختصاص دهند. ضمن آنكه پشتیبانی انواع تصمیمگیری در حوزه اطلاعات معانی، از قبیل تدوین محتوا، تفسیر/ درك متون و ارزیابی/ سنجش محتوا نیز، كه از كاربریهای قابل ملاحظهای در یادگیری/ یاددهی در رایا سپهر (cyber space) ، مستندسازی علمی- تخصصی و انواع آزمون و داوری برخوردارند، رشدی جدی خواهد داشت. در ارتباط با توسعه محیطهای زیرك، به عنوان مصادیق بارز میتوان به پایشگری و واپایی وضعیت بیماران و معلولان، در پایش و واپایی وضعیتهای حساس در محیطهای صنعتی و پایشگری و واپایی موقعیتهای بحران شهری و اجتماعی اشاره كرد.
- عنوان یک آرزو یا هدف برآورده نشده:
در یك كلام، جهتدهی به تعامل انسان با فناوری با هدف ایجاد هماهنگی (harmony) در محیط به نظر میرسد كه در حال حاضر این تعامل، به خاطر ناپختگی و عدم درك صحیح انسان از مفهوم هماهنگی (و بعضاً خودكامگی او) در بسیاری از موارد خود عاملی برای فزونی سطح ناهماهنگی در محیط بوده كه طبعا عواقب نامطلوبی را به همراه خواهد داشت. برای گریز از این مخمصه این انتظار از دستاندركاران میرود كه با مفهومسازی درست از هماهنگی، آن را به عنوان یك عامل حیاتی در ساختاردهی مسیر پژوهشهای آتی مد نظر قرار دهند. باشد كه از این طریق توانسته باشیم آنچه را كه بشر در طول حیات خود از دیرباز تحت نام خرد (حكمت، wisdom ) بدان عنایت داشته، در سیر تكوین فناوری به كار بسته و بدینگونه به مفهوم فناوری بخرد (wise technology) و نه صرفا فناوری هوشمند (intelligent technology) ، جامعیت بخشیم.
|
 |
نام و نام خانوادگی:
رسول جلیلی
محل و سال تولد:
1340 - اقلید
آخرین مدرک و رشته تحصیلی و سال و محل اخذ آن:
دکتری – سال 1374 شمسی- دانشگاه سیدنی - استرالیا
آخرین محل و سمت کاری:
دانشیار دانشکده مهندسی کامپیوتر- مدیر روابط بینالملل دانشگاه- دانشگاه صنعتی شریف
نشانی الکترونیکی برای تماس دوستداران شما در انجمن:
jalili@sharif.ir |
- با انجمن انفورماتیک ایران و نشریه گزارش کامپیوتر چقدر آشنایی دارید و چه نقش و جایگاهی برای آنها قائلید؟ (حداکثر یک پاراگراف)
- از اولین شمارههای انتشار مجله با انجمن و مجله آشنا بودهام. انجمن و مجله، نقش فرهنگساز، معرفی فناوریها، بیان علم و مهندسی رایانه به زبان و در قالب کلمات فارسی مناسب، نقد روندهای مدیریتی و عملکردی در حوزه آموزش و صنعت فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی را بر عهده داشته است. سخنرانیهای مداوم و متنوع انجمن در سه دهه گذشته قابل تقدیر است.
- به نظر خودتان مهمترین فعالیت شما در حوزه فناوری اطلاعات کشور چه بوده و اکنون چه میکنید؟ (حداکثر دو پاراگراف)
- بنده چند شاخه فعالیت را به شکل همروند دنبال میکردهام.
الف- آموزش در سطح دورههای کارشناسی و تحصیلات تکمیلی.
ب- راهاندازی و راهبری و اداره مجموعههای صنعتی حوزه فناوری اطلاعات با شعار و عمل محوریت تولید داخل.
پ- حضور در کمیتههای ملی تصمیمساز در حوزه فناوری اطلاعات شامل کمیتههای شورای عالی انفورماتیک، طرح تکفا، مرکز صنایع نوین، شورای عالی افتا، کارگروه فاوای دولت.
ت-
عضویت در شورای اجرائی انجمن رمز ایران
ث-
سردبیر مجله علمی- پژوهشی انگلیسی زبان ISeCure
- یک فرد شاخص در فناوری اطلاعات ایران و یک نفر شاخص در فناوری اطلاعات جهان را نام ببرید و علت شاخص بودن او را از نظر خودتان بنویسید.
- استاد سید ابراهیم ابطحی به عنوان فرد شاخص در فناوری اطلاعات ایران به دلیل نقش عالمانه و مستدام در آموزش فناوری اطلاعات.
- آقای مهاتیر محمد رئیس جمهور قبلی مالزی به دلیل تأثیرش در ارتقاء مالزی مبتنی بر فناوری اطلاعات
- جالبترین اثر هنری یا علمی که اخیراً خواندهاید یا دیدهاید ( اعم از کتاب، مقاله، فیلم، تئاتر و ....) و نظرتان را جلب کرده است نام ببرید.
- آینده فناوری اطلاعات در جهان را در ده سال آینده چه پیشبینی میکنید؟ (حداکثر یک پاراگراف)
- فراگیری فناوری اطلاعات و دسترسی اکثریت مردم دنیا به خدمات الکترونیکی منابع اطلاعاتی از یک طرف و گسترش گرفتاریهای مردم از نظر مزاحمتهای حریم خصوصی و معضلات فرهنگی نوجوانان در خانوادهها و مدارس از طرف دیگر.
- عنوان یک آرزو یا هدف برآورده نشده:
- گسترش زبان و ادب فارسی در فضای مجازی به موازات گسترش خدمات این فضا و بیتوجهی ایرانیان به فینگلیش!
|
 |
نام و نام خانوادگی:
جمشید خوشآموز
محل و سال تولد:
آبادان 1318
آخرین مدرک و رشته تحصیلی و سال و محل اخذ آن:
کارشناسی، مهندس عمومی، 1343، دانشکده نفت آبادان، آبادان
آخرین محل و سمت کاری:
شرکت داده سیستمهای ایران- مشاور
نشانی الکترونیکی برای تماس دوستداران شما در انجمن:
J_Khoshamooz@hotmail.com |
- با انجمن انفورماتیک ایران و نشریه گزارش کامپیوتر چقدر آشنایی دارید و چه نقش و جایگاهی برای آنها قائلید؟ (حداکثر یک پاراگراف)
- من از ابتدای تأسیس انجمن عضو آن بودهام و نشریه گزارش کامپیوتر را دریافت میکردم. بدون شک انجمن و گزارش کامپیوتر نقش مؤثری در پیشرفت صنعت کامپییوتر و فناوری اطلاعات در ایران داشته است.
- به نظر خودتان مهمترین فعالیت شما در حوزه فناوری اطلاعات کشور چه بوده و اکنون چه میکنید؟ (حداکثر دو پاراگراف)
- مهمترین فعالیت من و همکارانم طی 44 سال گذشته در شرکتهای آیبیام، دادهپردازی ایران و داده سیستمهای ایران، آشنا کردن و آموزش کارکنان و مدیران سازمانها و شرکتها در جهت به کارگیری فناوری اطلاعات برای پیادهسازی راهحلهای کارا و نوین بوده است.
- سیستمهای عامل و نرمافزارهای پایه را در شرکتها و سازمانهای دولتی و خصوصی روی سیستمهای آیبیام نصب میکردم و در سالهای بعد مدیریت عرضه و پیادهسازی سیستمهای آیبیام و زیمنس را به عهده داشتم. سپس به مدیریت پروژههای بزرگ فناوری اطلاعات پرداختم.
- ترجمه و ویراستاری کتاب در زمینه کامپیوتر و فناوری اطلاعات، این نوع فعالیت را دوست دارم و هنوز هم در این زمینه فعال هستم.
- یک فرد شاخص در فناوری اطلاعات ایران و یک نفر شاخص در فناوری اطلاعات جهان را نام ببرید و علت شاخص بودن او را از نظر خودتان بنویسید.
- ابراهیم نقیبزاده مشایخ فردی شاخص در فناوری اطلاعات ایران است، زیرا کوشش ایشان باعث شده است تا انجمن و نشریه گزارش کامپیوتر بدون وقفه به کار خود ادامه دهد.
تیم برنرز لی (Tim Berners-Lee) ابداع کننده نحوه ارتباط گرهها در شبکهها از جمله شبکه جهانی اینترنت است. بنابراین بخش عمدهای از گسترش عظیم و بیپایان اینترنت مدیون فعالیت و نوآوری ایشان است. ایشان در زمینه هوش مصنوعی نیز فعالیتهای مؤثری داشتهاند.
- جالبترین اثر هنری یا علمی که اخیراً خواندهاید یا دیدهاید ( اعم از کتاب، مقاله، فیلم، تئاتر و ....) و نظرتان را جلب کرده است نام ببرید.
- کتاب «اطلاعات تاریخچه، نظریه، سیل»:
James Gleick. The Information, A History, A Theory, A Flood. London: Fourth Estate, 2011
در این کتاب تاریخچه جالبی از تحول «اطلاعات» و شبکههای اطلاعات از طبل، آتش و نور تا فناوریهای جدید ارائه شده است. از آن جالبتر اظهار نظرهای مثبت و منفی کارشناسان و مسئولین در هر برهه از زمان درباره فناوریهای نوین بوده است. اغلب پیشبینیها فاصله بسیاری از واقعیتها درآینده داشته است.
- آینده فناوری اطلاعات در جهان را در ده سال آینده چه پیشبینی میکنید؟ (حداکثر یک پاراگراف)
- در این مورد به پیشگوییهای اخیر آیبیام برای پنج سال (2012 تا 2016) آینده اکتفا میکنم:
5-1: خواندن افکار انسان توسط تلفنهای هوشمند و کامپیوتر
5-2: به کارگیری مشخصات زیستی مانند اثر انگشت، ساختار عنبیه، یا حتی DNA به جای گذرواژه
5-3: شارژ باتری تلفن همراه با حرکت انسان
5-4: کاهش فاصله اطلاعاتی کشورهای پیشرفته با کشورهای در حال توسعه
5-5: دریافت اطلاعات مفید و مناسب خواستههای هر کاربر با اعمال ترکیبی از فیلترها و هوشمند شدن تبلیغات
- عنوان یک آرزو یا هدف برآورده نشده:
- نهادینه شدن تحقیقات و بهرهوری هر چه بیشتر از فناوری اطلاعات و مخابرات.
|
 |
نام و نام خانوادگی :
پرویز رحمتی
محل و سال تولد :
آبادان 1335
آخرین مدرك و رشته تحصیلی و سال و محل اخذ آن :
فوق لیسانس مدیریت اجرایی (1382) دانشگاه علامه طباطبایی
آخرین محل و سمت كاری:
مدیرعامل و عضوهیئت مدیره شركت مهندسی نرم افزار رایورز- رئیس سازمان نظام صنفیرایانهای كشور- رئیس كمیته فنی استاندارد IT كشور (كمیته متناظر JTC1 )
نشانی الكترونیكی:
rahmati_p@rayvarz.com |
- با انجمن انفورماتیك ایران و نشریه گزارش كامپیوتر چقدر آشنایی دارید و چه نقش و جایگاهی برای آنها قائلید؟
- به طوركلی به عنوان دانشجوی رشته كامپیوتر از ابتدا دورادور در جریان شكلگیری انجمن قرار داشتم. با توجه به نقش و جایگاه برخی چهرههای شاخص نظیر زنده یاد دكتر انواری و دكتر پرهامی كه از مؤسسان انجمن بودند، بنده هم مثل افراد دیگری كه سابقه تحصیل در رشته كامپیوتر را داشتند نسبت به حضور و فعالیت انجمن دیدگاه مثبتی داشتهام. تصور میكنم به عنوان یك تشكل غیردولتی علمی و تخصصی كه دهه چهارم فعالیت خود را میگذراند انجمن حامل این پیام اصلی بوده و می باشد كه میتوان با حداقل امكانات و بدون نوسانات ناشی از فشار مسائل روزمره رسالت ترویج و اشاعه فرهنگ فناوری اطلاعات را دنبال نمود و در مواردی كه شرایط اقتضاء مینماید در تصمیمسازی مناسب برای این حوزه و ترسیم استراتژی توسعه آن اثربخش بود.
- به نظر خودتان مهمترین فعالیت شما در حوزه فناوری اطلاعات كشور چه بوده و اكنون چه می كنید؟
- براساس این باور كه نهادسازی و شكلگیری تشكلهای محدود و یا فراگیر غیردولتی به عنوان یك «الزام» و «باید» در توسعه كسب و كار فناوری اطلاعات ضروری است به سهم خود در این زمینه تلاشهای مشخصی داشتهام. اگرچه ارزیابی ماحصل این تلاشها به قضاوت فعالان حرفه بستگی دارد لیكن شخصاً فكر میكنم حدود هفت سال به عنوان رئیس هیئت مدیره تحقیقات و توسعه صادرات نرمافزار (ثنارای) كه بیش از 50 شركت فعال در آن عضویت داشتند و قریب ده سال فعالیت در انجمن شركتهای انفورماتیك و سازمان نظام صنفی رایانهای حداقل تاثیر لازم در اشاعه فرهنگ شكلگیری و توسعه نهادهای واقعاً خصوصی، مردمی و غیردولتی در كشور را داشته است. از سوی دیگر به عنوان مدیرعامل شركت مهندسی نرم افزار رایورز با زمینه كاری تخصصی ارائه راهكارهای نرم افزاری به سازمانها، مؤسسات و شركتها، كه بیست و سومین سال فعالیت خود را میگذراند توفیق انجام برخی طرحهای ملی و استقرار راهكارهای سیستمی نرمافزاری در هزاران سازمان، مؤسسه و شركت را داشتهام و اكنون شانزدهمین سال اداره مجموعهای را با بیش از سیصد نفر نیروی انسانی به عنوان یك شركت واقعاً خصوصی كه از روند رو به رشد پیوسته برخوردار بوده عهدهدار میباشم.
- یك فرد شاخص در فناوری اطلاعات ایران و یك نفر شاخص در فناوری اطلاعات جهان را نام ببرید و علت شاخص بودن او را از نظر خودتان بنویسید؟
- به اعتقاد من فرد شاخص در حوزه فناوری اطلاعات كشور زنده یاد دكتر مرتضی انواری است كه به دلیل آیندهنگری و درك عمیق نسبت به ضرورت ایجاد نهادهای آموزش عالی در حوزه كامپیوتر و كاربردهای آن نقش تعیینكنندهای در تربیت نیروی انسانی پیشاهنگ در این حوزه ایفاء نمود. در حوزه جهانی فناوری اطلاعات، هرگاه شاخص را نوآوری در نظر بگیریم صرفنظر از تاثیر مرگ زودهنگام استیوجابز در سال جاری بیشك وی تاثیر جدی و بیبدیل به عنوان فرد شاخص در حوزه فناوری اطلاعات در مقیاس جهانی داشته است.
- جالب ترین اثر هنری یا علمی كه اخیراً خوانده اید یا دیده اید (اعم از كتاب، مقاله، فیلم، تئاتر و...) و نظرتان را جلب كرده است نام ببرید؟
- كتاب «آینده مدیریت» گری همل به عنوان طرح كننده برخی چالشهای اساسی در این حوزه و زمینههای پرداخت به آنها بدون اینكه نسخه معینی را پیچیده باشد.
- آینده فناوری اطلاعات در جهان را در ده سال آینده چه پیش بینی می كنید؟
- در حد گمانه زنی و آن هم با اتكاء به مؤسسات و نهادهایی كه تخصصی در این زمینه كار میكنند، فكر میكنم طی چند سال آینده چالشهای جدی كه فناوری اطلاعات با آنها مواجه است مساله امنیت و چگونگی رعایت حریم خصوصی افراد و همچنین تامین انرژی سبز میباشد. پیشبینی میشود شکل احراز هویت افراد اساساً تغییر یابد و شناسههای فیزیکی فرد مبنای کنترل حضور و فعالیتهای وی در محیط مجازی شود. احتمالاً با توسعه امكانات ثبت امواج الكترونیكی مغز انسان امكان خواندن ذهن افراد فراهم میشود. با توجه به توسعه ظرفیتها در فناوری اطلاعات براساس قانون مور (توان پردازش كامپیوتر هر 18 ماه 2 برابر میشود) قانون متكالف (ارزش شبكه متناسب با مجذور تعداد كاربران آن افزایش مییابد) و نیز قانون پهنای باند (هر 2 سال 2 برابر میشود) و به موازات آن كاهش قیمتها قاعدتاً شكاف دیجیتال به شدت كاهش مییابد و جامعه اطلاعاتی با سرعت به مراتب بیشتری شكل میگیرد. از آنجا كه سرعت توسعه زیرساختها نسبت به محتوا در حال حاضر بسیار پیشی گرفته است و رایانش ابری نیز شتاب فزایندهتری خواهد یافت، لذا میتوان پیشبینی كرد كه ارائه خدمات الكترونیكی و تولید محتوا و نیز ابزارهای تحلیل اطلاعات در این دهه از وزن بسیار بالایی برخوردار خواهند بود.
- عنوان یك آرزو یا هدف برآورده نشده ؟
- حضور مؤثر به عنوان یك شركت ایرانی در بازارهای منطقه و جهانی
|
 |
نام و نام خانوادگی:
سید حسین رضوی
محل و سال تولد:
تهران- 1325
آخرین مدرک و رشته تحصیلی و سال و محل اخذ آن:
فوق لیسانس علوم کامپیوتر، 1355، دانشگاه صنعتی شریف
آخرین محل و سمت کاری:
مدیر آمادئوس ایران
نشانی الکترونیکی برای تماس دوستداران شما در انجمن:
razavihossein@gmail.com |
- با انجمن انفورماتیک ایران و نشریه گزارش کامپیوتر چقدر آشنایی دارید و چه نقش و جایگاهی برای آنها قائلید؟
- با انجمن انفورماتیک ایران و نشریه گزارش کامپیوتر، از سال 1358 که عضو انجمن شدهام، آشنا هستم و چند دوره نیز افتخار عضویت در هیات اجرائی انجمن را داشتهام. انجمن انفورماتیک ایران به عنوان یک انجمن حرفهای مستقل جایگاه والائی دارد و میتواند در تصمیمسازی برای مسئولین سیاستگذار بخش انفورماتیک کشور نقش سازندهای ایفا کند. نشریه گزارش کامپیوتر نیز میتواند علاوه بر نقش یک نشریه علمی محل برخورد آراء اهالی انفورماتیک باشد.
- به نظر خودتان مهمترین فعالیت شما در حوزه فناوری اطلاعات کشور چه بوده و اکنون چه میکنید؟
- مشاوره و آموزش در سازمانهای مختلف از فعالیتهای مهم انفورماتیکی بوده است. همچنین عضویت در شورای عالی انفورماتیک کشور و مشارکت در کمیسیونهای مختلف این شورا از دیگر فعالیت های عمده اینجانب به شمار میرود.
در حال حاضرمدیریت پروژه آمادئوس ایران را بر عهده دارم. آمادئوس یک شرکت اروپایی است که راهحلهای فناوری اطلاعات برای صنعت مسافرت و گردشگری مانند شرکتهای هواپیمائی و هتلها را فراهم میکند.
- یک فرد شاخص در فناوری اطلاعات ایران و یک نفر شاخص در فناوری اطلاعات جهان را نام ببرید و علت شاخص بودن او را از نظر خودتان بنویسید.
- یکی از افراد شاخص در فناوری اطلاعات ایران آقای دکتر محمد قدسی استاد دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف هستند که در هدایت دانشجویان ایرانی در المپیادها و مسابقات بینالمللی نقش اصلی را ایفا میکنند.
از افراد شاخص در فناوری اطلاعات جهان میتوان از استیو جابز به علت نوآوریها و اختراعات تاثیرگذارش نام برد.
- جالبترین اثر هنری یا علمی که اخیراً خواندهاید یا دیدهاید ( اعم از کتاب، مقاله، فیلم، تئاتر و ....) و نظرتان را جلب کرده است نام ببرید.
- کتاب استاد عشق در مورد زندگی پروفسور حسابی
- آینده فناوری اطلاعات در جهان را در ده سال آینده چه پیشبینی میکنید؟
- فناوری اطلاعات در ده سال آینده راههای نوینی را خواهد گشود و در کلیه امور و نظامات جهان اثر تعیینکننده خواهد داشت و به ویژه روابط اجتماعی را دگرگون خواهد ساخت.
- عنوان یک آرزو یا هدف برآورده نشده.
- حضور گسترده ایران در صحنه نرمافزار جهانی
|
 |
نام و نام خانوادگی:
حمید سربازیآزاد
محل و سال تولد:
شهرری - 1347
آخرین مدرک و رشته تحصیلی و سال و محل اخذ آن:
دکترای علوم کامپیوتر- 1381- دانشگاه گلاسکو- انگلستان
آخرین محل و سمت کاری:
استاد دانشگاه صنعتی شریف و رئیس پژوهشکده علوم کامپیوتر پژوهشگاه دانشهای بنیادی
نشانی الکترونیکی برای تماس دوستداران شما در انجمن:
azad@{sharif.edu, ipm.ir} |
- با انجمن انفورماتیک ایران و نشریه گزارش کامپیوتر چقدر آشنایی دارید و چه نقش و جایگاهی برای آنها قائلید؟
- بنده از همان اوایل دانشجویی با این انجمن و نشریه آن آشنا شدم (از حدود 1367). به نظرم انجمن محلی است که متخصصینی بدون حمایت خاص و به صورت افتخاری به گسترش فرهنگ انفورماتیک در کشور میپردازند. به نظرم با توجه به جمیع جهات، عملکرد انجمن بسیار خوب بوده است. نشریه نیز به عنوان وسیله اصلی ارتباط انجمن با جامعه انفورماتیک و وسیله اصلی گسترش فرهنگ انفورماتیک در کشور بسیار موفق بوده است. البته وزینتر شدن نشریه با استفاده از مقالات علمی- پژوهشی دانشمندان داخل میتواند بیشتر به گسترش این فرهنگ کمک کند.
- به نظر خودتان مهمترین فعالیت شما در حوزه فناوری اطلاعات کشور چه بوده و اکنون چه میکنید؟
- تمام توان و فعالیتهای حرفهای بنده نیز در راستای گسترش فرهنگ انفورماتیک و به طور اخص فرهنگ اَبَررایانش و پردازش موازی بوده است. هماکنون نیز مشغول به تحقیق پیرامون شبکهها و سیستمهای پردازش موازی و ذخیرهسازی که در اَبَررایانش کاربرد دارند میباشم.
- یک فرد شاخص در فناوری اطلاعات ایران و یک نفر شاخص در فناوری اطلاعات جهان را نام ببرید و علت شاخص بودن او را از نظر خودتان بنویسید.
- شاخص بودن افراد از نقطه نظر خاص قابل تعریف است. من به سه دستهبندی 1) آموزش و تربیت نیرو 2) پژوهش و 3) فناوری و مدیریت میتوانم اشاره کنم. در مورد اول بنده استاد روحانی رانکوهی را در کشور شاخص میبینم. از نظر پژوهش فرد شاخصی در ایران سراغ ندارم و از نظر فناوری و مدیریت هم چندان اطلاعاتم کامل نیست.
در خارج از کشور از نظر آموزش و تربیت نیرو افراد بسیاری را میتوان نام برد (مثلاً کنوت از استنفورد و پرهامی از کالیفرنیا سنتاباربارا). از نظر پژوهش باز افراد متعددی قابل ذکر هستند (مثلاً بیل دالی از استنفورد یا کلنراک از یو سی ال ای) . از نظر فناوری و مدیریت افراد شاخص متعدد هستند (مثل سیمور کری، یا جان مور).
- جالبترین اثر هنری یا علمی که اخیراً خواندهاید یا دیدهاید ( اعم از کتاب، مقاله، فیلم، تئاتر و ....) و نظرتان را جلب کرده است نام ببرید.
- اخیراً به آثار اساتید خط علاقهمند شدهام و نمونه خطهای استاد اخوین که تاثیر از قلم توانای میرعماد گرفته را دیده و بسیار لذت بردهام.
- آینده فناوری اطلاعات در جهان را در ده سال آینده چه پیشبینی میکنید؟
- به نظر میآید با نزدیک شدن به انتهای عمر تکنولوژی سیموس در ساخت تراشهها نیاز به استفاده از تکنولوژیهای جدید برای فائق آمدن بر نیاز به قدرت محاسباتی بالا مهمترین دغدغه محققان و فناوران باشد. همچنین کار با محصولات منتج از این تکنولوژیها نیاز به تحقیق و آموزش و ایجاد تحول در روشهای موجود دارد که کار آموزشگرها و تربیتکنندگان نیروها را نیز در آینده در این زمینه بسیار مهم میکند.
- عنوان یک آرزو یا هدف برآورده نشده:
- بازگشت دوران طلایی علم در شرق بخصوص ایران.
|
 |
نام ونام خانوادگی:
حسین طالبی
محل وسال تولد:
قم 1325
آخرین مدرک و رشته تحصیلی و سال و محل اخذ آن:
فوق لیسانس علوم کامپیوتر Computer science
1975 دانشکاه لیدز انگلستان
آخرین محل وسمت کاری:
مدیر فناوری اطلاعات شرکت ملی نفت و عضو هیات مدیره شرکت فاوا نفت.
نشانی الکترونیکی برای تماس دوستداران شما در انجمن:
h.talebi@nioc.ir
|
- با انجمن انفورماتیک ایران و نشریه گزارش کامپیوتر چقدر آشنایی دارید و چه نقش و جایگاهی برای آنها قائلید؟ (حداکثر یک پاراگراف)
- انجمن انفورماتیک قدیمیترین انجمن در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات است که تقریباً حدود 35 سال از تأسیس آن میگذرد با دارا بودن چندین کمیته تخصصی و پذیرش اعضاء افتخاری از بین فارغالتحصیلان در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات فعال میباشد. همچنین دانشجویان و یا شخصیتهای حقوقی میتوانند در این انجمن عضو گردند نشریه انجمن به نام «گزارش کامپیوتر» است که هر دو ماه چاپ و اخبار و مقالات متعددی در آن چاپ و جایگاه و نقش انجمن وگزارش کامپیوتر در ارتقاء سطح علمی علاقهمندان در کشور بسیار مفید است.
- به نظر خودتان مهمترین فعالیت شما در حوزه فناوری اطلاعات کشور چه بوده و اکنون چه میکنید؟ (حداکثر دو پاراگراف)
- - عضویت حدود 20 سال در شورای عالی انفورماتیک کشور
- مدیر فناوری اطلاعات صنعت نفت به مدت 25 سال و مدیریت در طراحی و ساخت دهها نرمافزار بزرگ و پیچیده در صنعت نفت
- مشارکت در تدوین نظام جامع فناوری اطلاعات جمهوری اسلامی که توسط شورای عالی فناوری اطلاعات تهیه گردید.
- تدریس در اغلب دانشگاهها در رشته علوم کامپیوتر، تحلیل سیستمها، مهندسی نرمافزار
- مدیر دهها پروژه فناوری اطلاعات که آخرین آن همکاری در کمیته فنی جهت طراحی و اجرای پروژه کارت هوشمند سوخت بود.
- در حال حاضر با پژوهشکده فناوری اطلاعات و ارتباطات جهاد دانشگاهی همکاری مینمایم و مدیر دو پروژه برنامهریزی استراتژی فناوری اطلاعات و ارتباطات مربوط به سازمانهای بزرگ در کشور هستم و همچنین به عنوان عضو هیأت مدیره شرکت فاوای نفت نیز فعالیت مینمایم.
- یک فرد شاخص در فناوری اطلاعات ایران و یک نفر شاخص در فناوری اطلاعات جهان را نام ببرید و علت شاخص بودن او را از نظر خودتان بنویسید.
- - آقای مهندس نعمتزاده مدیر وقت شرکت پالایش و پخش به علت حمایت گسترده و تحسین برانگیز از اجرای بزرگترین پروژه فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور یعنی پروژه موفق کارت هوشمند سوخت
- فرد شاخص در عرصه جهانی استیو جابز مدیر عامل شرکت اپل.
- جالبترین اثر هنری یا علمی که اخیراً خواندهاید یا دیدهاید ( اعم از کتاب، مقاله، فیلم، تئاتر و ....) و نظرتان را جلب کرده است نام ببرید.
- فیلم مختارنامه
- آینده فناوری اطلاعات در جهان را در ده سال آینده چه پیشبینی میکنید؟ (حداکثر یک پاراگراف)
- با اجرای پروژههای آینده پژوهی با حضور متفکران وصاحبنظران بهتر میتوان به این سؤال پاسخ داد ولی به نظر حقیر به جای این سؤال بهتر است بپرسید ای ایرانی تو چه نقشی را میتوانی در ساخت آینده فناوری اطلاعات جهان یا بهتر بگوئیم فناوریهای دانش بنیان در جهان ایفا نمایی.
- عنوان یک آرزو یا هدف برآورده نشده:
- من آرزو دارم همچون گذشته روزی برسد که علم و فناوری از ایران به جهان سرازیر گردد و این امر محقق نخواهد شد مگر با فرهنگسازی و حمایت از جوانان خوش فکر و فرهیخته در تولید علوم و فنون پیشرفته.
|
 |
نام و نام خانوادگی:
مهدی عربی مکیآبادی
محل و سال تولد:
شهرستان سیرجان– سال 1320
آخرین مدرک و رشته تحصیلی و سال و محل اخذ آن:
فوقلیسانس در رشته علوم کامپیوتر مهندسی نرمافزار- از دانشگاه صنعتی شریف 1353
آخرین محل و سمت کاری:
آخرین محل کار اینجانب، دانشگاه شهید بهشتی و آخرین سمت بنده، مدیر گروه کامپیوتر دانشکده برق و کامپیوتر این دانشگاه بود.
نشانی الکترونیکی برای تماس دوستان در انجمن:
m.arabi.maki@gmail.com |
- با انجمن انفورماتیک ایران و نشریه گزارش کامپیوتر چقدر آشنایی دارید و چه نقش و جایگاهی برای آنها قائلید؟ (حداکثر یک پاراگراف)
- در مورد آشنایی با انجمن انفورماتیک ایران باید بگویم از ابتدای تشکیل این انجمن با آن آشنایی داشتم و در جلسات اولیه آن نیز گاهی شرکت میکردم. و با نشریه «گزارش کامپیوتر» کاملاً آشنا بودم و بخصوص در سالهای اول انتشار مرتب برایم ارسال میشد و آن را میخواندم.
در مورد نشریه «گزارش کامپیوتر» معتقد هستم که بعد از مجله دانشمند که به همت زندهیاد آقای مصحفی به عنوان اولین مجله ریاضی در ایران منتشر میشد فکر میکنم نشریه «گزارش کامپیوتر» دومین مجله علمی بود که به همت انجمن انفورماتیک منتشر گردید که اغلب دانشگاهیان بخصوص دانشجویان رشته کامپیوتر و سایر افرادی که در زمینه کامپیوتر کار میکردند، این تنها نشریه کامپیوتری ایران را با اشتیاق مطالعه میکردند و از محتوای علمی و اخبار و اطلاعات آن سود میبردند. که ادامه چاپ و نشر این نشریه را به دستاندرکاران انجمن و بخصوص دوست و برادر عزیزم جناب آقای ابراهیم مشایخ صمیمانه تبریک میگویم.
- به نظر خودتان مهمترین فعالیت شما در حوزه فناوری اطلاعات کشور چه بوده و اکنون چه میکنید؟ (حداکثر دو پاراگراف)
- در مورد مهمترین فعالیت در حوزه فناوری اطلاعات کشور باید بگویم، پس از گذراندن سال اول دوره فوقلیسانس ضمن تحصیل، در بخش مکانوگرافی شهرداری تهران به عنوان سیستم آنالیست و برنامهنویس استخدام شدم و همراه با یکی از دوستان به نام آقای مسعود اسلامی ابتدا به طراحی و پیادهسازی سیستم حقوق و دستمزد کارمندان شهرداری تهران پرداختیم که یک سیستم معمولی بود.
کار مهم و اصلی در شهرداری تهران طراحی و پیادهسازی «سیستم پرداخت عوارض نوسازی» شهر تهران بود که برای اولین بار در کشور این قانون اجرا میشد، که این سیستم در آن زمان و حتی تا امروز از نظر حجم دادهها (data)و هم از نظر پیچیدگی محاسبات آن یکی از مهمترین و بزرگترین سیستمهای کامپیوتری است که در ایران طراحی و پیادهسازی گردید و تا امروز اگرچه مرتباً بروزرسانی شده، هنوز مورد استفاده میباشد.
جالب است که عرض کنم در آن زمان شهرداری تهران هنوز کامپیوتر نداشت و ما با استفاده از کامپیوتر وزارت دارایی که آن هم سه روز در هفته از ساعت 2 بعد از نیمه شب تا 5 صبح به ما وقت میداد این سیستم را پیادهسازی نمودیم و بعداً شهرداری تهران یک دستگاه کامپیوتر آیبیام 360 را خریداری نمود که بنده خودم آن کامپیوتر را از گمرک ترخیص و به شهرداری منتقل نمودم.
- یک فرد شاخص در فناوری اطلاعات ایران و یک نفر شاخص در فناوری اطلاعات جهان را نام ببرید و علت شاخص بودن او را از نظر خودتان بنویسید.
- در مورد یک فرد شاخص در فناوری در ایران، بنده لازم میدانم نام زندهیاد دکتر مرتضی انواری را ذکر کنم که اولین دانشکده کامپیوتر را در ایران بنا نهاد و موجب ایجاد و گسترش این رشته علمی در ایران شد که هنوز هم اغلب دستاندرکاران کامپیوتر ایران از دانشجویان دورههای اولیه این دانشکده میباشند.
فرد شاخص در فناوری اطلاعات در جهان از نظر تاریخی آقای «چارلز بابیج» که با ابداع و اختراع حافظه موجب ایجاد و تکمیل کامپیوتر گردید و در دوره معاصر، من آقای بیل گیتس را به دلیل طراحی و ایجاد سیستم عامل ویندوز که موجب گسترش کاربرد کامپیوتر در جهان گردید یک فرد کاملاً شاخص میدانم.
- جالبترین اثر هنری یا علمی که اخیراً خواندهاید یا دیدهاید ( اعم از کتاب، مقاله، فیلم، تئاتر و ....) و نظرتان را جلب کرده است نام ببرید.
- اخیراً دو کتاب خواندهام یکی نسبتاً قدیمی بنام «انگلیسیها در میان ایرانیان و ایرانیها در میان انگلیسیها» و دیگری کتاب «چگونه در رابطه با چیزهای عجیب بیندیشیم».
- آینده فناوری اطلاعات در جهان را در ده سال آینده چه پیشبینی میکنید؟ (حداکثر یک پاراگراف)
- آینده فناوری اطلاعات در جهان با توجه به پیشرفتهای سه دهه اخیر را، بنده قادر به پیشبینی نیستم ولی آنچه مسلم است با پیشرفت علم و تکنولوژی و ارتقاء کامپیوترها روز به روز تأثیر کامپیوتر در پیشرفت علم و همچنین تأثیر کامپیوتر در زندگی مردم و صنعت بیشتر و بیشتر خواهد بود.
- عنوان یک آرزو یا هدف برآورده نشده:
- تقریباً هیچ چیز در زندگی برایم جنبه آرزو و ایدهآل نداشته و معمولاً با آنچه داشتهام قانع بودهام. فقط به عنوان آرزو یا اشتیاق به دنبال ادامه تحصیل بودم و با اینکه در دانشگاه شهید بهشتی در دانشکده کامپیوتر، در دو سال متوالی بالاترین امتیاز را از نظر استحقاق استفاده از فرصت مطالعاتی داشتم، به دلیل تنگنظری و مخالفت یکی از همکاران که در آن زمان در دانشگاه صاحب مقامی بود و بنده هم به او محبتهایی کرده بودم، نتوانستم از آن فرصتها استفاده نمایم که از این نظر کاملاً مغبون هستم. و با اینکه خود آن شخص در حضور بعضی همکاران اعتراف کرده بود که من عمداً جلوی فرصت مطالعاتی آقای عربی را گرفتم، بنده چون نمیخواهم از کسی انتقام بگیرم نام او را ذکر نمیکنم.
|
 |
نام و نام خانوادگی:
الهه عصاری
محل و سال تولد:
تهران - 1338
آخرین مدرک و رشته تحصیلی و سال و محل اخذ آن:
فوق لیسانس سیستمهای دیجیتال – كشور انگلستان - 1985
آخرین محل و سمت کاری:
شركت گامالكترونیك، مدیر تولید نرمافزار
نشانی الکترونیکی برای تماس دوستداران شما در انجمن:
Asari@gamelectronics.com |
- با انجمن انفورماتیک ایران و نشریه گزارش کامپیوتر چقدر آشنایی دارید و چه نقش و جایگاهی برای آنها قائلید؟ (حداکثر یک پاراگراف)
- انجمن انفورماتیك ایران یك انجمن علمی است كه طی سه دهه گذشته توانسته فقدان ارتباطی دانشگاه و صنعت را در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات تا حد خوبی پوشش دهد. تمركز فعالیتهای انجمن بر چالشهای پیش روی این صنعت منجر به تشكیل كارگروههای تخصصی جهت ارائه راهكار و برگزاری سمینارهای تخصصی ارزشمندی شده است. همچنین مجله گزارش کامپیوتر همواره برتری خود را در هدایت صنعت انفورماتیك در جهت استفاده از بروزترین نگرشها و دستاوردهای علمی برای فعالان حرفه و بهرهبرداران از خدمات این صنعت به عهده داشته است.
- به نظر خودتان مهمترین فعالیت شما در حوزه فناوری اطلاعات کشور چه بوده و اکنون چه میکنید؟ (حداکثر دو پاراگراف)
- دورهای كه دبیر انجمن شركتهای انفورماتیك ایران بودم به نظرم تأثیرگذارترین بوده است. طی این دوران به كمك فعالان صنف موفق شدیم نقش برجسته خدمات صنف انفورماتیك را از طریق تعامل هم افزا با دولت تبیین كرده و حركتهای مؤثری برای ارتقای صنف داشته باشیم. انتشار ماهنامه تكفا، برگزاری كیفی نمایشگاه الكامپ و ایجاد جو اعتماد و اتكا به صنف زمینههای مساعدی را برای رشد و تعالی جایگاه صنف فراهم آورد.
در حال حاضر به عنوان مدیر تولید شركت نرمافزاری گام الكترونیك مشغول به فعالیت هستم. احساس میكنم راهكار برون رفت از بسیاری از مشكلات كشور، استفاده از خدمات نرمافزاری كیفی و كارآمد است و به همین جهت رسالت خود را در این جایگاه به كارگیری افراد توانمند و متخصص برای تولید و ترویج تكنولوژیهای جدید و ایجاد بستر مناسب كاری برای شكوفایی و خلاقیت و ایجاد انگیزه برای حل مشكلات اجرایی سازمانها توسط آنها میدانم. پروژههای بزرگی در سطح كشور تاكنون توسط تیم تولید شركت انجام شده كه از آن جمله میتوان به اختراع خط نستعلیق رایانهای و طراحی سیستمهای نشر الكترونیك و قرآننگاری، طراحی و اجرای سیستمهای اتوماسیون اداری در ابعاد بزرگ كشوری و همچنین ایجاد سامانه جامع هوشمند تشخیص صلاحیت عوامل فنی و اجرایی معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری (ساجات) اشاره نمود.
- یک فرد شاخص در فناوری اطلاعات ایران و یک نفر شاخص در فناوری اطلاعات جهان را نام ببرید و علت شاخص بودن او را از نظر خودتان بنویسید.
- فرد شاخص فناوری ایران در این مرحله از بلوغ این فناوری در كشور میتواند فردی باشد كه قدرت بسترسازی برای استفاده از خدمات فناوری اطلاعات را در كشور داشته باشد و این رسالت بزرگ در كشور به عهده دولت و وزارت فناوری اطلاعات و ارتباطات گذاشته شده است و یا در كنار او به جهت ایجاد محتوا، وزیر ارشاد و یا وزیر بازرگانی و صنایع باشد. اینکه آیا در این سمت شاخص بوده اند قضاوتش از توان من خارج است.
فرد شاخص در فناوری اطلاعات جهان به نظرم مؤسسان سایت دانشنامه اینترنتی ویکی پدیا آقایان جیمی والز و لری سنجر هستند از این جهت كه بستری جهانی و خودجوش برای ثبت دانش بشری مهیا كرده و موجب ثبت و حفظ اطلاعات فرهنگهای مختلف با دسترسی سریع و آسان شده اند. كاری كه همه میدانیم حتی برای ثبت اطلاعات یك سازمان چقدر مشكلات و موانع دارد.
- جالبترین اثر هنری یا علمی که اخیراً خواندهاید یا دیدهاید ( اعم از کتاب، مقاله، فیلم، تئاتر و ....) و نظرتان را جلب کرده است نام ببرید.
- اثر هنری كه اخیراً به صورت ناپیوسته دیدم سریال تلویزیونی وضعیت سفید بود كه با یك فضای خودمانی، صحنههای به یاد ماندنی كه در زمان جنگ همه به خاطر دارند را از دید یك نوجوان به تصویر درآورده بود.
ویژگی سریال وضعیت سفید آن بود كه موفق شده بود از صحنههای بسیار متداول و عادی روزمره، صحنهها و تصاویر هنری و به یادماندنی خلق كند و در عین حال به صورت غیرمستقیم مفاهیم والا و غنی و هزینههای مبارزه برای استقلال را به نسل امروز منتقل كند و القای پیام «تا شقایق هست زندگی باید كرد» حتی زیر حمله دشمن به مناطق مسكونی.
- آینده فناوری اطلاعات در جهان را در ده سال آینده چه پیشبینی میکنید؟ (حداکثر یک پاراگراف)
- با توجه به رشد فزاینده این فناوری در همه ابعاد بشری، چهره آموزش به كلی متحول خواهد شد و افراد خلاق و نوآور اعتبار بیش از پیش خواهند داشت. ارتباطات انسانها نزدیكتر از همیشه خواهد شد و فرهنگها و ملل تأثیر متقابلی روی هم گذاشته و به هم نزدیك میشوند. دولتها اقتدارشان جهت خدمترسانی و بسترسازی و ایجاد فضای واقعی و مجازی برای ارتقاء فردی و كسب و كار شهروندان در كنار حفظ هویت ملی خواهد بود.
- عنوان یک آرزو یا هدف برآورده نشده:
- حضور پررنگ فرهنگ و تمدن و خط و زبان فارسی در دنیای سایبر شامل کتابهای فارسی الکترونیکی و ... که البته آرزوی هر ایرانی و موثرترین راه ترویج و انتقال این فرهنگ غنی و حفظ غرور ملی در نسل جوان میباشد.
|
 |
نام و نام خانوادگی:
محمد فرخی
محل و سال تولد:
در اواخر اسفندماه 1327 در شهر قزوین به این جهان آمدم، اما در شناسنامهام 1/1/1328 درج شده است که مثلاً خوشیمن باشد.
آخرین مدرک و رشته تحصیلی و سال و محل اخذ آن:
سال 1350 در رشته مهندسی مکانیک از دانشگاه آریا مهر سابق (شریف فعلی) به اصطلاح فارغ التحصیل شدم. در حال حاضر مشاور IT مدیرعامل بانک ایران و ونزوئلا هستم.
نشانی الکترونیکی برای تماس دوستداران شما در انجمن:
farrokhi_mohammad@yahoo.com |
- با انجمن انفورماتیک ایران و نشریه گزارش کامپیوتر چقدر آشنایی دارید و چه نقش و جایگاهی برای آنها قائلید؟
- آشنایی من با انجمن انفورماتیک ایران به زمان تأسیس آن بر میگردد. از سالهای اول انجمن عضو بودم و نشریات انجمن را با علاقه و کنجکاوی میخواندم و در برخی از جلسات آن شرکت میکردم. اما بعدها به بهانه مشغله کاری و زندگی و در اصل کم همتی، ارتباطم با انجمن تقریباً قطع شد. البته گهگاه به سخنرانیهای انجمن میرفتم و دوستان را آنجا یا در نمایشگاهها میدیدم.
تا جایی که یادم میآید یک سخنرانی در انجمن داشتم با موضوع صادرات نرمافزار، نیز در اوائل سال 80 یک دوره عضو هیأت مدیره انجمن بودم.
- به نظر خودتان مهمترین فعالیت شما در حوزه فناوری اطلاعات کشور چه بوده و اکنون چه میکنید؟
- گفتهاند آدم نباید درباره خودش بگوید و بهتر است دیگران درباره او بگویند. به هر حال در پاسخ به این پرسش یادم میآید اواخر سال 60 شرکت آیبیام از ایران رفت و دست ما را از امکانات فراوان و محصولات و خدمات روز و پشتیبانیهای مؤثر خود کوتا ه کرد و آنچه ماند بعدها به نام شرکت دادهپردازی ایران به کار ادامه داد. مدیریت وقت شرکت دادهپردازی (که لازم میدانم دست کم از دو نفر آنها فصیحی مدیر عامل و خوشآموز مدیر ارشد نام ببرم) به چند اقدام استراتژیک (همان راهبردی خودمان) دست زد. یکی از آنها جذب و آموزش و آماده کردن نیروی انسانی تخصصی در زمینه نرمافزار و سختافزار و امور مشتریان بود که در چند مرحله به انجام رسید (آن زمان هنوز شبکه به عنوان یک کار مستقل و گسترده در نیامده بود).
از همان ابتدای کار قرعه مدیریت نیروی جوان نرمافزار را به قول حافظ «به نام من دیوانه زدند». من تلاش کردم آنچه را از آیبیام آموخته و اندوخته بودم با اقتضائات فرهنگ ایرانی خودمان به اصطلاح بومیسازی کنم و در مدیریت به کار بندم. اینکه تا چه اندازه موفق شدم بهتر است دیگران نظر بدهند. به ویژه خود همان نیروهای جوان آن روز که حالا برخیشان که ماندهاند و نرفتهاند در سن میانسالی از مدیران و کارشناسان ارشد فناوری اطلاعات کشور هستند. هرگاه از ایشان خبری میشنوم، این شعر حافظ دلم را روشن میکند:
«گریه شام و سحر شکر که ضایع نگشت قطره باران ما گوهر یکدانه شد»
پس از این مقدمه طولانی پاسخ من به این پرسش این است که به نظر خودم مهمترین کار من، اگر گزافه نگفته باشم، تلاش برای شیوهای از مدیریت حرفهای بوده است که نظام مدیریتی آیبیام را با جنبههای انسانی و فرهنگ ایرانی سازگار سازد. حالا هم که به اصطلاح بازنشسته شدهام (همین جا بگویم که کاملاً باز ایستادهام) بیشتر به کارهای مشاوره مدیریت در حوزه فناوری اطلاعات (البته بیشتر نرمافزار) مشغول هستم.
- یک فرد شاخص در فناوری اطلاعات ایران و یک نفر شاخص در فناوری اطلاعات جهان را نام ببرید و علت شاخص بودن او را از نظر خودتان بنویسید.
- نام بردن یک فرد شاخص از میان افراد شاخص کاری بس دشوار است، اما از آنجا که به نظر من در حوزه فناوری اطلاعات اهمیت درجه یک از آن نیروی انسانی است، البته بدون اینکه اهمیت عوامل دیگر مانند تکنولوژی و برنامهریزی و سازماندهی و ... را دست کم بگیریم، مرحوم دکتر مرتضی انواری را به عنوان فرد شاخص در حوزه فناوری اطلاعات نام میبرم که با تیزبینی خود در آن زمان در تأسیس مدرسه عالی کامپیوتر پیشگام شدند. در سطح جهانی به نظر من بیل گیتس شاخصترین فرد است که با ابداعات خود دامنه کاربرد کامپیوتر را فراگیر کرد.
- جالبترین اثر هنری یا علمی که اخیراً خواندهاید یا دیدهاید ( اعم از کتاب، مقاله، فیلم، تئاتر و ....) و نظرتان را جلب کرده است نام ببرید.
- برگزیدن جالبترین اثری که خواندهام یا دیدهام از میان بقیه کمی دشوار است، چون من در حوزههای متنوع علمی، فلسفی، عرفانی، ادبی، تاریخی، روانشناسی، رمان بهطور مستمر میخوانم، به علاوه فیلم می بینم و موسیقی گوش میکنم و ...
چند سال پیش کتابی خواندم به نام «جهان هولوگرافیک» نوشته مایکل تالبوت ترجمه داریوش مهرجویی که برای من پیامی داشت. در این کتاب از زبان یک دانشمند امروزین یعنی همان آقای تالبوت شواهدی مطرح میشود که با دانش امروز قابل تبیین و توجیه نیست. البته این نکته از کارآمدی دانش به هیچ وجه نمیکاهد، بلکه به یاد ما میآورد که دانش بشری همچنان راه درازی در پیش دارد.
- آینده فناوری اطلاعات در جهان را در ده سال آینده چه پیشبینی میکنید؟
- پیشبینی فناوری اطلاعات در ده سال آینده در جهان شتابان در عرصه تکنولوژی، اگر نگوییم ناممکن است، حتماً غیرواقع بینانه خواهد بود. اما روندهایی دیده میشود که به نظر میرسد در آینده گستردهتر خواهد شد. به چند مورد اشاره میکنم:
تولید نرمافزارهای کاربردی در فضای Web2.O گسترش پیدا خواهد کرد و کاربران به گونهای فعال و پویا در فرایند تولید مشارکت میکنند.
معماریها و روشها و قراردادهایی که تولید و بهرهبرداری از نرمافزارهای کاربردی را در فضای شبکه آسانتر کند بیشتر رواج پیدا خواهد کرد، به گونهای که وابستگی و محدودیت به سکّو (پلتفورم) و بانک اطلاعاتی و ... از میان برداشته شود، به عنوان نمونه میتوان از معماری خدمتگرا ( (SOA و همچنین رایانش ابری نام برد.
- عنوان یک آرزو یا هدف برآورده نشده.
- آرزوهای مهم زندگی در حدی که تلاش کردهام، برآورده شده است. به قول حافظ «بر منتهای همت خود کامران شدم»، اما باید بگویم که از دوران کودکی با اشتیاق به موسیقی ایرانی گوش میکردم و آرزو داشتم یک روزی بتوانم سازی بزنم. این میسر نشد تا سن سی و چند سالگی که مشق سهتار را شروع کردم ولی به دلیل مشغله کاری و دیگر عوامل بازدارنده ادامه ندادم و قطع شد. اگرچه این آرزویم برآورده نشد اما خوشحالم که زمینه مشق موسیقی را برای فرزندانم فراهم کردم و خودم هم بهطور مستمر موسیقی گوش میکنم، آن چنان که موسیقی بخشی از زندگیام شده است.
|
 |
نام و نام خانوادگی:
مسیح قائمیان
محل و سال تولد:
1332 قائم شهر
آخرین مدرک و رشته تحصیلی و سال و محل اخذ آن:
فوق لیسانس نرم افزار – دانشگاه صنعتی شریف
آخرین محل و سمت کاری:
شرکت توسعه و نو آوری شهر- مدیر عامل
نشانی الکترونیکی برای تماس دوستداران شما در انجمن:
Masih@Ghaemian.com
|
- با انجمن انفورماتیک ایران و نشریه گزارش کامپیوتر چقدر آشنایی دارید و چه نقش و جایگاهی برای آنها قائلید؟ (حداکثر یک پاراگراف)
- از روز شروع کار انجمن توسط دکتر پرهامی با انجمن در ارتباط بودم. به نظرم کار علمی و فنی برزگی انجام شده است که امروز شاهد 200 نسخه علمی چاپ شده بدون حمایت مالی جدی هستیم.
آنان که کار علمی کرده باشند میدانند چقدر سخت و ارزشمند است که حتی فقط به فکر یک دانشگاه نباشی و برای رشد علمی کشور و رشته کار کنی.
- به نظر خودتان مهمترین فعالیت شما در حوزه فناوری اطلاعات کشور چه بوده و اکنون چه میکنید؟ (حداکثر دو پاراگراف)
- من در پروژههای زیادی درگیر بودهام مثل کنترل ارزی کشور در سالهای جنگ (سال 61)
پروژه شتاب
پروژه کارت هوشمند سوخت
پروژههای خدمات بین بانکی مدرن در بانک مرکزی
و چند پروژه کوچکتر
که خوشبختانه همه آنها دقیق وصحیح کار میکنند.
امروز هم درگیر پروژه پول خرد الکترونیک هستم.
- یک فرد شاخص در فناوری اطلاعات ایران و یک نفر شاخص در فناوری اطلاعات جهان را نام ببرید و علت شاخص بودن او را از نظر خودتان بنویسید.
- یک نفر در ایران کم است من دکتر سمسارزاده و دکتر پرهامی را به دلیل علائق علمی و تربیت شاگردان موثر و فعال در ایران و جهان دوست دارم.
در جهان به نظرم آقای جابز و آقای گیتس به دلیل تأثیر مثبت در پیشرفت تکنولوژی و کار صادقانه.
- جالبترین اثر هنری یا علمی که اخیراً خواندهاید یا دیدهاید ( اعم از کتاب، مقاله، فیلم، تئاتر و ....) و نظرتان را جلب کرده است نام ببرید.
- به نظرم (SIRI) بسیار جالب است.
- آینده فناوری اطلاعات در جهان را در ده سال آینده چه پیشبینی میکنید؟ (حداکثر یک پاراگراف)
- خیلی سخت است من نمیتوانم حتی سه سال بعد را پیشبینی کنم. این به دلیل حجم سنگین سرمایهگذاری جهانی وکشش این رشته است.
- عنوان یک آرزو یا هدف برآورده نشده:
- خیلی آرزو دارم ولی بزرگترین آن ایجاد یک دانشگاه کامل هوشمند (مجازی) که همه چیز در آن توسط کامپیوتر اداره شود و فقط هیئتی از استادان عالیرتبه بر طراحی دروس و پروژهها و مسیر آتی دانشگاه نظارت و کنترل داشته باشند.
|
 |
نام و نام خانوادگی:
محمدحسن محوری
محل و سال تولد:
بیرجند، 1335
آخرین مدرک و رشته تحصیلی و سال و محل اخذ آن:
کارشناسیارشد مهندسیکامپیوتر، تهران 1373 دانشگاه آزاد
آخرین محل و سمت کاری:
کارشناس رسمی دادگستری در رشته کامپیوتر و فناوری اطلاعات
نشانی الکترونیکی برای تماس دوستداران شما در انجمن:
mh.mehvari@gmail.com |
- با انجمن انفورماتیک ایران و نشریه گزارش کامپیوتر چقدر آشنایی دارید و چه نقش و جایگاهی برای آنها قائلید؟ (حداکثر یک پاراگراف)
- از سال 1358 و تقریباً از بدو تاسیس انجمن انفورماتیک ایران، افتخار عضویت در انجمن و نیز چند دوره حضور در هیات اجرائی انجمن را داشتهام و با فعالیتهای انجمن انفورماتیک ایران به خوبی آشنایی دارم. انجمن با حفظ استقلال و علیرغم مشکلات و محدودیتها، نقش پیشتاز و حضور فعالی در عرصه انفورماتیک کشور داشته است. انتشار نشریه گزارش کامپیوتر و اخبار فعالیتهای انجمن طی این سالها، گویای نقش انجمن در گسترش فرهنگ انفورماتیک در کشور است.
- به نظر خودتان مهمترین فعالیت شما در حوزه فناوری اطلاعات کشور چه بوده و اکنون چه میکنید؟ (حداکثر دو پاراگراف)
- طی سی سال گذشته، به مباحث فنی حقوقی مرتبط با حوزه فناوری اطلاعات، علاقهمند و آن را دنبال نمودهام و بخشی از فعالیتهایم مرتبط با آن بوده است.
اولین متقاضی اخذ پروانه کارشناسی رسمی در این رشته و اکنون بیش از ده سال است که صرفاً به عنوان «کارشناس رسمی دادگستری در رشته کامپیوتر و فناوری اطلاعات» فعالیت مینمایم.
- یک فرد شاخص در فناوری اطلاعات ایران و یک نفر شاخص در فناوری اطلاعات جهان را نام ببرید و علت شاخص بودن او را از نظر خودتان بنویسید.
- فرد شاخص در فناوری اطلاعات ایران: آقای خسرو بهروز، معاون وقت انفورماتیک در سازمان اسبق برنامه و بودجه در حدود سال1350، به خاطر نقش ایشان در انتخاب و اعزام بیش از یکصد نفر به خارج از کشور برای انتقال دانش فنی و آموزشهای کاربردی و کسب تجربه ایجاد سامانههای کاربردی و پشتیبانی و نگهداری نرمافزارهای سیستمهای بزرگ که سختافزارهای موجود آن زمان بود.
فرد شاخص در فناوری اطلاعات جهان: آقای استالمن به خاطر نقش ایشان در شکلگیری نرمافزارهای متن باز و فلسفه دسترسی آزاد به آنها.
- جالبترین اثر هنری یا علمی که اخیراً خواندهاید یا دیدهاید (اعم از کتاب، مقاله، فیلم، تئاتر و ....) و نظرتان را جلب کرده است نام ببرید.
- کتاب «جهان مسطح است» نوشته توماس ال. فریدمن، ترجمه احمد عزیزی را در دست مطالعه دارم.
- آینده فناوری اطلاعات در جهان را در ده سال آینده چه پیشبینی میکنید؟ (حداکثر یک پاراگراف)
- ایجاد سادگی بیشتر در زمینه واسطهای کاربری، استفاده از تلفنهای همراه هوشمند، کامپیوتر لوحی و رایانش ابری به عنوان ابزار پردازشی، ارتباطی و بستر انجام کلیه امور شخصی و وظایف سازمانی افراد.
- عنوان یک آرزو یا هدف برآورده نشده:
- فراگیری ورزش اسکی.
|
 |
نام و نام خانوادگی:
احمد مرآتنیا
محل و سال تولد:
تهران ، 1331
آخرین مدرک و رشته تحصیلی و سال و محل اخذ آن:
کارشناسی ارشد علوم کامپیوتر، دانشگاه صنعتی شریف 1358 و به طور رسمی 1366
آخرین محل و سمت کاری:
مشاور بانکداری الکترونیکی در نظام بانکی
نشانی الکترونیکی برای تماس دوستداران شما در انجمن:
meratnia@yahoo.com |
- با انجمن انفورماتیک ایران و نشریه گزارش کامپیوتر چقدر آشنایی دارید و چه نقش و جایگاهی برای آنها قائلید؟
- از بدو تأسیس انجمن انفورماتیک در سال 1358 با آن آشنا بودهام و افتخار این را داشتهام که عضو مؤسس انجمن باشم. معتقدم که انجمن علیرغم تمام مشکلات توانسته است ضمن استمرار حیات خود از طریق انتشار گزارش کامپیوتر، برگزاری سخنرانیهای مداوم ماهانه، سمینارها، کارگاههای آموزشی و غیره در ترویج کاربردهای فناوری اطلاعات در کشور بسیار اثرگذار باشد.
- به نظر خودتان مهمترین فعالیت شما در حوزه فناوری اطلاعات کشور چه بوده و اکنون چه میکنید؟
- مهمترین فعالیت، تلاش برای گسترش و ارتقاء خدمات بانکداری الکترونیکی چه از طریق برنامهریزیهای راهبردی و عملیاتی و چه مدیریت و اجرا و نظارت در حوزهها و سازمانهای تحت مسئولیتم بوده است. در حال حاضر نیز کم و بیش به همین کار اشتغال دارم.
- یک فرد شاخص در فناوری اطلاعات ایران و یک نفر شاخص در فناوری اطلاعات جهان را نام ببرید و علت شاخص بودن او را از نظر خودتان بنویسید.
- انتخاب یک فرد شاخص کار بسیار دشواری است، اساتید و مدیران متعددی در زمینههای مختلف در این حوزه تلاش کرده و تأثیرگذار بودهاند از آقای دکتر مرتضی انواری عزیز و تأسیس مدرسه عالی کامپیوتر و حضور در دانشگاه صنعتی شریف گرفته تا آقای مهندس نصراله جهانگرد و تأثیر گسترده طرح تکفا در بخش فناوری اطلاعات کشور و بسیاری دیگر که هر یک به نوبه خود شاخص بودهاند؛ در جهان نیز به دلایل متعدد بیلگیتس و استیوجابز
- جالبترین اثر هنری یا علمی که اخیراً خواندهاید یا دیدهاید ( اعم از کتاب، مقاله، فیلم، تئاتر و ....) و نظرتان را جلب کرده است نام ببرید.
- ایستگاه سلجوق و تاراجنامه از بهرام بیضایی
- آینده فناوری اطلاعات در جهان را در ده سال آینده چه پیشبینی میکنید؟
- به نظرم این سوال، انحرافی است. در حوزه فناوری اطلاعات پیشبینی بیش از ۳ سال جایز نیست و سرعت نوآوریها و تغییرات همانطور که شاهدیم باورنکردنی است.
- عنوان یک آرزو یا هدف برآورده نشده.
- . . . . ؟
|
 |
نام و نام خانوادگی:
مسعود مرتضوی
محل و سال تولد:
خوانسار- 1336
آخرین مدرک و رشته تحصیلی و سال و محل اخذ آن:
فوق لیسانس مهندسی کامپیوتر (سختافراز) 1367، دانشگاه صنعتی شریف
آخرین محل و سمت کاری:
مدیر عامل شرکت پویا
نشانی الکترونیکی برای تماس دوستداران شما در انجمن:
masoud@pooyaco.com |
- با انجمن انفورماتیک ایران و نشریه گزارش کامپیوتر چقدر آشنایی دارید و چه نقش و جایگاهی برای آنها قائلید؟
- از بدو تأسیس با انجمن آشنا هستم، انجمن طی سه دهه گذشته فراز و نشیب داشته، معدل حرکت آن را مثبت میدانم. جایگاه ویژهای برای اطلاعرسانی حرفهای در زمینه فناوری اطلاعات برای آن قائل هستم. جنبه کاربردی کردن تئوریها از طریق درج مقالات و برگزاری سمینارها را مثبتترین وجهه انجمن میدانم.
- به نظر خودتان مهمترین فعالیت شما در حوزه فناوری اطلاعات کشور چه بوده و اکنون چه میکنید؟
- به نظرم ایجاد یک بنگاه حرفهای بومی و کارآفرینی برای چند صد نفر در حوزهای جدی (از نظر کاربرد) مهمترین فعالیتم در سه دهه گذشته بوده. همکاریم در تأسیس و چند دوره مدیریت در نهادهای غیردولتی صنفی از دیگر فعالیتهایم در سه دهه گذشته است. از سال 69، مدیرعا مل شرکت پویا هستم.
- یک فرد شاخص در فناوری اطلاعات ایران و یک نفر شاخص در فناوری اطلاعات جهان را نام ببرید و علت شاخص بودن او را از نظر خودتان بنویسید.
- در ایران مرحوم دکتر انواری را انتخاب میکنم، به دلیل اینکه در زمانی به فکر تربیت نیرو در این رشته افتاد که کسی به این فکر نبود. تیزبینی و آیندهنگری ایشان را تحسین میکنم و اثر عملکرد ایشان در تربیت نیروی انسانی در سه دهه گذشته در ایران را بیبدیل میدانم.
استیو جابز به دلیل تأثیر شگرفی که در کار و زندگی روزمره مردم دنیا گذاشته به نظرم در سطح جهانی برتر است.
- جالبترین اثر هنری یا علمی که اخیراً خواندهاید یا دیدهاید ( اعم از کتاب، مقاله، فیلم، تئاتر و ....) و نظرتان را جلب کرده است نام ببرید.
- از فیلم جدایی نادر از سیمین خیلی خوشم آمد.
- آینده فناوری اطلاعات در جهان را در ده سال آینده چه پیشبینی میکنید؟
- پیشبینی میکنم نفوذ آن در زندگی اجتماعی مردم به طرز شگفتآوری گسترش یابد و همهگیرتر شود. سیاسیون هم توجه دو چندانی به این مقوله خواهند داشت و نگاه و حسابی ویژه روی آن باز خواهند کرد. بسیار جدیتر و عمیقتر از آن چیزی که امروزه شاهد آن هستیم.
- عنوان یک آرزو یا هدف برآورده نشده:
- تحولات اجتماعی که نسل من شاهد آن بوده در طول تاریخ ایران سابقه نداشته، آرزو میکنم در طول حیاتم شاهد برآورده شدن آرزوهایم باشم.
|
 |
نام و نام خانوادگی:
پرویز ناصریطاهری
محل و سال تولد:
تهران 1339
آخرین مدرک و رشته تحصیلی و سال و محل اخذ آن:
فوقلیسانس مهندسی صنایع از دانشگاه صنعتی شریف در سال 1377
آخرین محل و سمت کاری:
طرح جامع مالیاتی (سازمان امور مالیاتی كشور)، مدیر پروژه سامانه نرمافزاری یكپارچه مالیاتی
نشانی الکترونیکی برای تماس دوستداران شما در انجمن:
naaseri@hotmail.com |
- با انجمن انفورماتیک ایران و نشریه گزارش کامپیوتر چقدر آشنایی دارید و چه نقش و جایگاهی برای آنها قائلید؟ (حداکثر یک پاراگراف)
- از بیش از 20 سال پیش با انجمن انفورماتیك ایران و همچنین گزارش كامپیوتر آشنا شدم. به نظرم نشریه گزارش كامپیوتر به عنوان اولین نشریه علمی تماماً مرتبط با انفورماتیك (فاوا) دو نقش مهم را ایفا كرده است. از یك طرف به دلیل ماهیت علمی انجمن، نشریهای علمی با محتوای علمی بوده و هست و در هر شماره آن مطالب مناسب و مفیدی را میتوان مطالعه كرد. از طرف دیگر قبل از هر نشریه دیگری عطش خوانندگان خود را در حوزه فاوا مرتفع كرده است. در عین حال این نشریه به عنوان ارگان رسمی انجمن انفورماتیك ایران خود پل ارتباطی مناسبی نیز بین انجمن و اعضای آن بوده است. تداوم انتشار گزارش كامپیوتر در طول این همه سال، به نظرم خود دستآورد قابل توجهی است. ضمناً این نشریه، تنها نشریه انفورماتیكی است كه تاكنون ترجمه چندین كتاب معتبر را به تدریج منتشر كرده است. هیچ نشریه دیگری را من نمیشناسم كه چنین كاری را انجام داده باشد.
- به نظر خودتان مهمترین فعالیت شما در حوزه فناوری اطلاعات کشور چه بوده و اکنون چه میکنید؟ (حداکثر دو پاراگراف)
- هر كس در طول زندگی حرفهای خود (بخصوص اگر طولانی باشد) كارهای متنوع و فراوانی را انجام میدهد، ولی كمتر كسی میتواند كارهایی را انجام دهد كه بر جمع وسیعی اثر بگذارند. در طول حدود 30 سال زندگی حرفهای بنده، به نظرم 3 بار این فرصت برای من ایجاد شده است كه بتوانم دست به كارهایی بزنم كه بر جمع وسیعی در آن زمان و بعداً اثر بگذارد. اینكه این تأثیر تا چه حد عمیق بوده و تا چه مدتی دوام داشته است را باید دیگران قضاوت كنند. اما از دید خود من، مهمترین فعالیتهای تأثیرگذار بنده عبارت بودهاند از:
- تدوین مجموعهای از مقررات، دستورالعملها و راهنماها موسوم به «مقررات پیمانهای نرمافزاری ایران (مپنا)» كه طی چندین سال (سالهای 69 تا 73) به سفارش شركت تحقیقاتی صنایع انفورماتیك ایران و سپس شورای عالی انفورماتیك كشور توسط اینجانب انجام شد. انجام این كار بنده را درگیر طیف بسیار متنوعی از مسایل نمود كه از یك طرف با مسایل فنّی و مهندسی توسعه نرمافزار و استانداردهای مرتبط و مفاهیمی چون مدیریت كیفیت و غیره مرتبط بود و از طرف دیگر با مسایل حقوقی، حقوق انفورماتیك، مسایل كارفرمایی، مدیریت ریسك، بیمه، حقوق شهروندان و مصرفكنندگان و غیره در ارتباط بود. اگر چه وسعت كار و جلوتر از نیاز زمان بودن آن، مانع از انتشار آن به صورت یكپارچه شد، ولی این كار تأثیرهای مختلفی از خود به جای گذاشت. از جمله میتوان به اضافه كردن مفاهیم مدیریت كیفیت به «نظام فنّی اجرایی» سازمان برنامه، صدور چند دستورالعمل در خصوص نرمافزار توسط آن سازمان و استفاده از آن به عنوان یك ورودی مهم در تدوین نماتن اشاره كرد.
- ایفای نقش به عنوان مدیر عامل شركت تحقیقات و توسعه صادرات نرمافزار (ثنارای) در طی قریب به 6 سال فرصتی مناسب برای تأثیرگذاری بر دولت، صنعت و شركتها در اختیار من گذاشت. شركت ثنارای تأثیرهای فراوان و چند بعدی در آن زمان از خود بر جای نهاد. مهمترین آنها عبارتاند از:
- ایجاد رویكردی جدید در حمایت دولت از بخش خصوصی، در قالب پوشش واقعی بخش قابل توجهی از هزینههای حضور آنها در نمایشگاههای بینالمللی؛
- كار متمركز و چند بعدی بر صادرات نرمافزار (شامل تحقیق، برنامهریزی، فعالیت، و غیره)؛
- طرح مباحث مربوط به سرمایهگذاری و لزوم سرمایهپذیر بودن شركتهای نرمافزاری و همچنین مباحث مرتبط با جذب سرمایه خارجی و ورود به بورس؛
- انجام تحقیقات كاربردی و انتشار نتایج آن (اندازهگیری سطح دستمزدها در صنعت نرمافزار یك نمونه قابل توجه در این زمینه است)؛
- ایفای نقشهای متفاوت در طرح جامع مالیاتی و پروژه سامانه نرمافزاری یكپارچه مالیاتی (كه هماكنون نیز ادامه دارد) فرصت دیگری را برای بنده ایجاد كرده كه به عنوان یك سرباز بتوانم در بازسازی كامل نظام مالیاتی كشور نقش داشته باشم. این تأثیر (انشاء...) از جهت وسعت و عمق از دو كار قبلی بزرگتر و ماندگارتر خواهد بود. به تعبیری همه جمعیت كشور و همچنین اقتصاد را متأثر خواهد ساخت و تأثیر آن تا چند ده سال بعد دوام خواهد داشت.
- یک فرد شاخص در فناوری اطلاعات ایران و یک نفر شاخص در فناوری اطلاعات جهان را نام ببرید و علت شاخص بودن او را از نظر خودتان بنویسید.
- در فناوری اطلاعات ایران، نام بردن از یك شخص به دور از انصاف است. به نظر من افراد مختلفی هر كدام در مقطع تاریخی خاصی تأثیر معینی را از خود بر جای گذاشتهاند. بنابراین بنده فهرستی از افراد را در زیر ارائه میكنم (البته موارد مربوط به هر فرد را تا جایی كه ذهنم یاری میكند میآورم):
- بهروز پرهامی: پایهگذار انجمن انفورماتیك ایران و الهامبخش بسیاری از افراد كلیدی فعلی صنعت و دانشگاه؛
- ابراهیم نقیبزادهمشایخ: بر دوش كشیدن مسئولیت انجمن انفورماتیك در طول سالیان متمادی. بسیار فعال در ترجمه كتب و مقالات معتبر و مدرس دانشگاه؛
- محمد صنعتی: ایجاد تحول در صنعت نشر كشور و الهامبخش بسیاری از فعالان صنعت نرمافزار؛
- مسعود صفاری: وارد كردن جدی مباحث انفورماتیكی به درون سازمان برنامه و اولین تأثیرگذاری مهم بر فرایند برگزاری مناقصات و خرید در دولت. تدوین و به تصویب رسانیدن قانون كپیرایت؛
- نصرا.. جهانگرد: ایجاد انقلاب در دید مدیران دولتی، بودجهریزی برای فاوا، خریدهای فاوا و همچنین حمایت از بخش خصوصی مرتبط با فاوا (به دلیل وسعت اقدامات و عمق تأثیرات شاید آقای جهانگرد را بتوان به عنوان تأثیرگذارترین فرد معرفی نمود)؛
- محمدباقر اثنیعشری/ علی معینی: آقای اثنیعشری شركت تحقیقاتی صنایع انفورماتیك را شكل داد و قوام بخشید. این شركت در طی دورهای كه عزم دولت بر تولید همه اجزای رایانه جدی بود، نقش بسیار پررنگ و مهمی را در سیاستگذاریهای وزارت صنایع ایفاء نمود. آقای معینی در ادامه شركت را توسعه بخشید و سپس به سمت نماینده مؤسسه استاندارد بودن سوق داد. یكی شركت را پایهریزی كرد و دیگری آن را به سمتی كه در وضعیت فعلی مفید است سوق داد؛
- امیرحسین سعیدی نائینی: اگر چه طیف وسیعی از افراد در ایجاد انجمن شركتهای انفورماتیك ایران و سپس تبدیل آن به عنوان سازمان نظام صنفی رایانهای ایفای نقش كردهاند ولی هیچ كدام در مقطع تاریخی خاصی كه آقای سعیدی ریاست صنف را بر عهده داشت، در این زمینه ایفای نقش نكردند. ایشان اولین رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای كشور بودند و ضمناً نوع تعامل بیمحابای ایشان با دولت شرایط خاصی را ایجاد كرد كه در برخی از موارد مثبت و در دیگر موارد نه چندان دلخواه بوده است؛
- مصطفی الهی: دكتر الهی نقشی تعیینكننده در راهاندازی و تقویت شركت خدمات انفورماتیك به عنوان تأمینكننده داخلی بسیاری از خدمات انفورماتیكی برای بانكهای بزرگ كشور داشته است. تأثیر وی بر ارتقای نظام بانكی بخصوص در بانكهای بزرگ دولتی غیرقابل انكار است؛
- ولیا... فاطمی: دكتر فاطمی نیز همان نقش دكتر الهی را در شكلگیری شركت كیشویر (اكنون توسن نامیده میشود) و انفورماتیك بانكهای خصوصی بر عهده داشته است. حضور وی، شركت وی و محصول بانكی نگین وی امكان ورود سریع بانكهای خصوصی به بازار بانكی كشور را فراهم كرد؛
در خارج از كشور نیز افراد بسیار فراوانی را میتوان نام برد. اما از همه شناختهتر شده آقایان بیل گیتس، استیو جابز، اریك اشمیت، مارك زاكربرگ، مارك بنیآف، جفری بزوس، لینوس توروالدز، و لاری الیسون میباشند. به دلیل آن كه پیشرفت فناوری در این حوزه عمدتاً توسط شركتها صورت میگیرد و نه دولت یا نهادهای مردم نهاد، اغلب افراد تأثیرگذار (به جز خالق لینوكس) از مدیران و صاحبان معروفترین شركتهای رایانهای موجود جهان میباشند.
- جالبترین اثر هنری یا علمی که اخیراً خواندهاید یا دیدهاید (اعم از کتاب، مقاله، فیلم، تئاتر و ....) و نظرتان را جلب کرده است نام ببرید.
- فیلم ماتریكس (اولین بخش از سهگانه)؛
- آینده فناوری اطلاعات در جهان را در ده سال آینده چه پیشبینی میکنید؟ (حداکثر یک پاراگراف)
- همهگیری و استفاده عمومی از دو سیستم عامل اصلی. اجرای این سیستمهای عامل و برنامههای كاربردی آنان بر روی سكوهای متفاوت شامل رایانه، تخته رایانه لوحی، رایانه میزی، تلفن همراه، تلویزیون، و خودرو؛
- تلفیق وسایل سرگرمی سمعی بصری با رایانهها و تلفنهای همراه؛
- افزایش جدی قابلیت نسل چهارم كنسولهای بازی و فراهم آمدن بازیهایی كه مبتنی بر واقعیت مجازی میباشند؛
- گسترش لباسهای هوشمند؛
- عمومیت یافتن استفاده از فرمانبر (ربات) در محیط كار و خانه؛
- هوشمندی ساختمانها، خانهها و اثاثیه آنها امری بدیهی و طبیعی خواهد بود؛
- امنیت سایبری تبدیل به یكی از مهمترین جنبههای امنیت خواهد شد. ارتشهای جهان در كنار نیروهای هوایی، دریایی و زمینی، نیروی سایبری را به عنوان بخش چهارم دارا خواهند بود. در كنار سربازان روباتها نیز بخش مهمی از توان رزمی هر ارتشی را تشكیل خواهند داد؛
- صدا جزء تفكیكناپذیر تعامل انسان و ماشین خواهد بود و بال سوم این تعامل را در كنار صفحهكلید- موشواره و لمس تشكیل خواهد داد؛
- واقعیت تجمیعی (Augmented Reality) یا AR كاربردی همه جانبه و وسیع خواهد یافت. از جمله در عینكها، تلفنهای همراه، دوربینها، خودروها و غیره بهطور وسیعی مورد استفاده قرار خواهد گرفت؛
- خودرو سكوی بعدی است كه كاربرد فاوا در آن به صورت انفجارآمیزی توسعه یافته و تبدیل به یكی از عرصههای جدی رقابت تولیدكنندگان خواهد شد؛
- مجموعهای از پیشرفتهای جدی در تولید باتری، باعث خواهد شد كه زمان شارژ باتریها به شدت كاهش یافته و ظرفیت آنها نیز به شدت افزایش یابد. ضمناً وزن و حجم باتری نیز به صورت محسوسی كاهش خواهد یافت؛
- با گسترش رایانههای لوحی، استفاده از كتابها و دفترچههای فیزیكی در مدارس، آموزشگاهها و دانشگاهها به طرز محسوسی كاهش خواهد یافت؛
- حریم «خصوصی» به معنی كه امروز میشناسیم وجود خارجی نخواهد داشت؛
- عنوان یک آرزو یا هدف برآورده نشده:
بزرگترین آرزوی من همواره تلفیق اقتصاد ایران با اقتصاد جهانی و رقابتی شدن جدی آن بوده است. در صورت تحقق چنین امری، شاهد حضور مستقیم بزرگترین شركتهای صاحب فناوری جهان در كشور میبودیم و در ادامه افزایش چشمگیر سرمایهگذاری مستقیم خارجی در ایران بخصوص در صنایع فاوا را تجربه میكردیم.
|
 |
نام و نام خانوادگی:
زینالعابدین نوابی شیرازی
محل و سال تولد:
تهران– سال 1331
آخرین مدرک و رشته تحصیلی و سال و محل اخذ آن:
دکترای برق– سال 1981- دانشگاه آریزونا– آمریکا
آخرین محل و سمت کاری:
استاد دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران
نشانی الکترونیکی برای تماس دوستداران شما در انجمن:
navabi@ut.ac.ir |
- با انجمن انفورماتیک ایران و نشریه گزارش کامپیوتر چقدر آشنایی دارید و چه نقش و جایگاهی برای آنها قائلید؟ (حداکثر یک پاراگراف)
- متاسفانه آشنایی زیادی ندارم.
- به نظر خودتان مهمترین فعالیت شما در حوزه فناوری اطلاعات کشور چه بوده و اکنون چه میکنید؟ (حداکثر دو پاراگراف)
- گسترش روشهای نوین طراحی بر اساس زبانهای سخت افزاری در سطوح مختلف که این شامل آموزش زبانهای سخت افزاری در سطوح مختلف دانشگاه، پژوهش در زمینه ابزار طراحی و مدلسازی، به وجود آوردن زبانها و روشهای مدلسازی سختافزار برای تکنولوژی آینده.
در این زمینهها به تعداد 9 کتاب با ناشران خارجی (McGraw Hill, Springer ) چاپ کردهام و هماکنون نیز در حال تألیف کتاب دیگری در زمینه روشهای طراحی در سطح سیستم میباشم. شاید بتوان گفت که این کتابها سهم بزرگی در گسترش نظرات اینجانب در زمینه سیستمهای دیجیتال در ایران و جهان داشته است.
- یک فرد شاخص در فناوری اطلاعات ایران و یک نفر شاخص در فناوری اطلاعات جهان را نام ببرید و علت شاخص بودن او را از نظر خودتان بنویسید.
- افراد زیادی را در این زمینه میتوان نام برد. به عنوان مثال Dr. John Hayes از دانشگاه میشیگان که هم از نظر پیشکسوت بودن در این علم و هم از نظر عمق کارهای پژوهشی از افراد شاخص میباشد. در ایران نیز میتوان از مرحوم دکتر کارو لوکس نام برد.
- جالبترین اثر هنری یا علمی که اخیراً خواندهاید یا دیدهاید ( اعم از کتاب، مقاله، فیلم، تئاتر و ....) و نظرتان را جلب کرده است نام ببرید.
- سوناتای پیانوی شماره 5 بتهوون از اثرهای هنری است که در طول سالیانی که آن را میشنوم اثر زیادی در اینجانب به وجود آورده است.
- آینده فناوری اطلاعات در جهان را در ده سال آینده چه پیشبینی میکنید؟ (حداکثر یک پاراگراف)
- به وجود آمدن بستر مناسب برای ارتباط بیشتر در میان مردم و فرهنگها، ارتقای دانش و آگاهی بیشتر مردم جهان همگام با تکنولوژی روز.
- عنوان یک آرزو یا هدف برآورده نشده:
- آرزو که بسیار زیاد میباشد ولی در زمینه کاری خود، آرزوی اینجانب این است که در کشورمان هر چیز در جای خود قرار داشته باشد. دانشکدههای مهندسی صرفاً در جهت تربیت مهندسان فعالیت کنند و علوم غیرمهندسی در جایگاه مناسب خود با شناخت هویت، شرایط مناسبی برای بهتر کردن شرایط زندگی مردم فراهم آورد.
|
|