یادداشت سردبیر
در زیر گزارشی از برگزاری چهاردهمین مسابق ه منطقهای برنامهنویسی دانشجویی ACM درج گشته است. سؤالات این مسابقه در شمار ه آیند ه گزارش کامپیوتر به اطلاع علاقهمندان رسانده خواهد شد.
معرفی
مسابقه برنامهسازی دانشجویی ایسیام، 36 سال پیش توسط انجمن ماشینهای رایانشی (ACM ) با هدف ارتقای توانایی برنامهنویسی گروهی برای حل بدون خطای مسئله در بین دانشجویان بنا نهاده شد. این مسابقه ابتدا به صورت منطقهای برگزار میشود و برندگان مسابقات منطقهای به مرحله نهایی راه مییابند. سال پیش حدود 200 مسابقه منطقهای در سطح جهان با شرکت بیش از 25000 تیم از 2200 دانشگاه 85 کشور برگزار شد و 112 تیم برتر آنها از 50 کشور مختلف و دانشگاههای متفاوت به 36 امین مسابقه جهانی در ورشو راه یافتند.
مسابقه جهانی مانند المپیک برنامهنویسان است و در مجامع علمی از اعتبار بسیار بالایی برخوردار است. مسابقه برنامهسازی ایسیام در منطقه غرب آسیا که از سال 1378 در تهران و به همت دانشگاه صنعتی شریف برگزار شده است، یکی از این مسابقات منطقهای است.
جزییات مسابقه
در این مسابقه تیمهای شرکتکننده سه نفره از دانشجویان یک دانشگاه هستند و هر تیم یک کامپیوتر در اختیار دارد. به شرکتکنندگان حدود 10 مسئله جدید و اغلب واقعی داده میشود که باید ظرف مدت 5 ساعت حل شوند. برای هر مسئله دادههای ورودی طوری طراحی میشوند که مشکلات طراحی نادرست را تشخیص میدهند. برنامه ارسالی یک تیم به صورت خودکار و با دادههای واقعی تصحیح میشود و نتیجه به صورت برخط به اطلاع همه تیمها میرسد. تیمی که بیشترین تعداد مسئله را در زمان کمتری حل کند امتیاز بیشتری دریافت میکند. نقش کار تیمی در حل مسئلههای داده شده بسیار مهم است.
مسابقه تهران در سال 1391
چهاردهمین مسابقه منطقهای برنامهنویسی دانشجویی ایسیام در تهران در روزهای پنجشنبه و جمعه 30 آذر و اول دی 91 در محل دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف برگزار گردید. در این مسابقه 83 تیم سه نفره از 48 دانشگاه مختلف کشور شرکت داشتند.
در تاریخ پنجشنبه 16 آذر نیز دهمین مسابقه سراسری اینترنتی کشور با شرکت بیش از 150 تیم برگزار شد. بسیاری از دانشگاهها تیم نهایی خود را پس از شرکت در این مسابقه انتخاب کردند.
نکات مهم مسابقه امسال به شرح زیر بودند:
- نظم و ترتیب این برگزاری نسبت به سالهای پیش چشمگیر بود. مسابقه رأس ساعت 8:30 که اعلام شده بود آغاز شد و به موقع به پایان رسید. بقیه برنامههای مسابقه هم به خوبی برگزار شد.
- کار کمیته علمی هم بدون عیب انجام شد. در مدت 3 ماه کار، این کمیته از بین 30 مسئله پیشنهادی، 10 مسئله با درجه سختی متفاوت را برای مسابقه برگزید. همه مسئلهها حل شدند و تیم اول توانست 9 تا از مسئلهها را در زمان 5 ساعت برگزاری حل نماید. 82 تیم دستِ کم یک مسئله، 57 تیم دستِ کم 2 و 35 تیم دستِ کم 3 مسئله را حل کردند که نشان میداد که سطح تیمهای شرکتکننده به نسبت سالهای گذشته ارتقاء یافته بود.
- از ویژگی بارز مسابقه امسال، عدم مشارکت جدی حامیان سنتی این مسابقه بود؛ حتی برخی که کتباً اعلام حمایت نموده بودند در هفتههای آخر انصراف دادند. در نتیجه، هزینه ثبتنام تیمها با 65٪ افزایش نسبت به سال پیش به مبلغ 500 هزار تومان برای هر تیم رسید. با وجود این افزایش، ما شاهد کاهش تیمهای شرکتکننده در مسابقه نبودیم.
- امسال برای اولین بار و به علت مشکلات بودجه، مجبور شدیم 85 کامپیوتر سایت مسابقه را از دو محل مرکز تحقیقات مخابرات ایران و باشگاه دانشپژوهان جوان امانت گرفته و پس از مسابقه آنها را بازگردانیم.
- معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری پرداخت جوائز مسابقه را به عهده گرفت و به هر یک از 5 تیم اول مبلغ 2 میلیون تومان، به 5 تیم دوم مبلغ 5/1 میلیون تومان و به 5 تیم سوم هر کدام 1 میلیون تومان جایزه پرداخت کرد.
- امسال برای اولین بار یک تیم از ایران (از دانشگاه صنعتی امیرکبیر) در مسابقه منطقهای در کانپور هند شرکت کرد و با دو عضو اجازه یافت تا در آن مسابقه شرکت کند. این تیم خوشبختانه موفق شد مقام اول و سهمیه مسابقه جهانی را کسب کند. این تیم در مسابقه تهران ششم شد.
- در مسابق ه امسال، یک تیم از دانشگاه صنعتی شریف با حل 9 مسئله به مقام اول رسید و دو تیم دیگر از این دانشگاه نیز با حل 8 مسئله به ترتیب دوم و سوم شدند. تیمی از دانشگاه تهران با حل 8 مسئله به مقام چهارم رسید و با توجه به این که از هر دانشگاه فقط یک تیم میتواند در مسابق ه جهانی که در تیر ماه 1392 در شهر سنتپترزبورگ روسیه برگزار میشود شرکت کند، این تیم نیز به همراه تیم اول به مسابق ه جهانی راه یافت.
همکاری صمیمانه دانشجویان دانشکده در برپایی و جمعآوری سایت، برگزاری مسابقه و جلسه اختتامیه ستودنی بود.

|