کامبیز بدیع

تاریخ انتشار: 1402/11/11
بازدید: 227

نام و نام خانوادگی: کامبیز بدیع                  
محل تولد: تهران
آخرین مدرک و رشته تحصیلی و محل اخذ آن:
                دکتری مهندسی برق ، ژاپن
آخرین محل و سمت کاری:
                دانشیار پژوهشی، پژوهشکده فناوری اطلاعات، موسسه تحقیقات ارتباطات و فناوری اطلاعات
نشانی الکترونیکی برای تماس دوستداران شما در انجمن: k_badie@itrc.ac.ir

 

با انجمن انفورماتیک ایران و نشریه گزارش کامپیوتر چقدر آشنایی دارید و چه نقش و جایگاهی برای آن‌ها قائلید؟ (حداکثر یک پاراگراف)
اینجانب از بدو  بازگشت خود به ایران با فعالیت‌های انجمن انفورماتیك ایران (كه آقای دكتر پرهامی نیز در تأسیس آن نقش بسزا داشته‌اند) و نشریه رسمی آن یعنی گزارش كامپیوتر آشنایی كافی داشته و با صراحت اذعان می‌دارم كه حضور این انجمن، به ویژه با تاكید بر سمینارهای مرتب ماهانه آن و ایفای نقش در استانداردسازی مقولات مرتبط با فناوری رایانه و اطلاعات، و نیز انتشار مرتب این گزارش كامپیوتر (كه در دهه‌های اخیر با راهبری مدبرانه جناب آقای نقیب‌زاده مشایخ و تیم همكارانشان به نحو بسیار مطلوبی به چاپ رسیده و سرشار از دانستنی‌ها و آگاهی‌های مفید و به روز در حوزه دانش و فناوری رایانه است)، قدم بسیار موثری در ترویج و اعتلای این دانش و فناوری در سطح كشور بوده است. برای اولیای این امر در این خصوص توفیق ممتد و بیش از پیش آرزومندم.
 

به نظر خودتان مهمترین فعالیت شما در حوزه فناوری اطلاعات کشور چه بوده و اکنون چه می‌کنید؟ (حداکثر دو پاراگراف)
فعالیت اصلی اینجانب در حوزه فناوری اطلاعات (IT) باز می‌گردد به مقولاتی از قبیل هوش مصنوعی (AI)  و بازشناسی الگو (PR) كه پردازش اطلاعات به‌طور هوشمندانه را، با اهدافی از قبیل حل مسائل، برنامه‌ریزی، مدل‌سازی، بازشناسی، تفسیر و درك، مد نظر قرار می‌دهند. بدیهی است كه این گستره‌ها در سامانه‌های مدیریت/ مهندسی دانش، بازیابی اطلاعات/ پرسش و پاسخ، تصمیم یاری، توصیه‌گری، تعامل انسان- رایانه، ... كه از فرآورده‌های فناوری اطلاعات (IT) به‌طور اعم و فناوری اطلاعات و دانش (IKT) به طور اخص محسوب می‌شوند، جایگاه ویژه‌ای به خود تخصیص داده‌اند.
فعالیت‌های پژوهشی اینجانب در حال حاضر به یادگیری ماشین (ML) و مدل‌سازی شناختی به‌طور اعم، و مدل‌سازی رایانشی فرآیندهای تمثیلی، فرآیندهای تفسیری و فرآیندهای مبتنی بر تجربه به‌طور اخص، با تاكید بر مقاصدی از قبیل سازماندهی بهینه متون و محتوا در فضای مجازی و راهبری پژوهش و تولید رایانشی ایده‌ها و تكنیك‌های نوین تخصیص یافته است. در این گذار، افزون بر رویكردهای شناختی متداول رویكردهای پدیدار شناختی نیز مد نظر بوده است.

یک فرد شاخص در فناوری اطلاعات ایران و یک نفر شاخص در فناوری اطلاعات جهان را نام ببرید و علت شاخص بودن او را از نظر خودتان بنویسید.
در حال حاضر افراد شاخص بسیاری در حوزه فناوری اطلاعات در ایران فعالیت می‌نمایند كه هر كدام به نحوی جنبه یا جنبه‌هایی از این فناوری بس گسترده را در پوشش كار خود قرار داده‌اند. به زعم اینجانب، آقای دكتر حمیدرضا ربیعی از دانشگاه صنعتی شریف كه سال‌هاست مدیریت مركز پیشرفته فناوری اطلاعات و ارتباطات را به عهده دارند، از صاحب‌نظران خاص این حوزه محسوب می‌شوند، كه با هدایت و راهبری تیمی قوی دستاوردهای پژوهشی قابل توجهی را در حوزه شبكه‌های حسگر، پردازش تصویر و ویدئو، كدینگ چند رسانه‌ای در شبكه و راه‌حل‌های جامع سازمانی (بنگاهی) ارائه داده‌اند. در حوزه جهانی، تصور اینجانب بر این است كه آقای استیو جابز، به خاطر به كارگیری خلاقیت و نوآوری در توسعه محصولات و خدمات در فضای سایبر و به دنبال آن ارتقاء كاربری و ایجاد دگردیسی در سبك زندگی، از جمله شاخصین این حوزه به حساب می‌آیند.

جالب‌ترین اثر هنری یا علمی که اخیراً خوانده‌اید یا دیده‌اید (اعم از کتاب، مقاله، فیلم، تئاتر و ....) و نظرتان را جلب کرده است نام ببرید.
در سال‌های اخیر كمتر اثری مرا به راحتی مجذوب خود ساخته است. شاید به این دلیل كه بسیاری از حرف‌ها ممكن است تكراری بوده و یا آن‌كه نكته جدید خاصی در آن مشهود نباشد. اساساً از دید اینجانب یك اثر جذاب اثریست كه از توانمندی پاسخگویی به مجموعه‌ای از معضلات جدی برخوردار باشد. لذا از این منظر، آثار مرتبط با انبودی (embodiment) (كه در فناوری روبات‌ها و كارگزارها (agents) كاربری دارد)، یكپارچه‌سازی معنایی (semantic integration) (كه در فناوری وب معنایی كاربرد دارد) و شبكه‌های ارضاء قیود (constraint satisfaction networks) (كه در بهینه‌سازی سیستم‌های پیچیده كاربرد دارند) را، هرچند كه چندان جدید هم نیستند، در زمره این آثار می بینم.

آینده فناوری اطلاعات در جهان را در ده سال آینده چه پیش‌بینی می‌کنید؟ (حداکثر یک پاراگراف)
یكپارچه‌سازی معنایی و هم‌جوشی (fusion) اطلاعات در فضای وب، تعامل انسان- رایانه (HCI) از طریق میاناهای هوشمند و محیط‌های زیرك (بر مبنای embodiment ) از جمله زمینه‌هایی هستند كه تصور می‌كنم، با توجه به نیاز مبرم كاربران، رشد چشمگیری را به خود اختصاص دهند. ضمن آن‌كه پشتیبانی انواع تصمیم‌گیری در حوزه اطلاعات معانی، از قبیل تدوین محتوا، تفسیر/ درك متون و ارزیابی/ سنجش محتوا نیز، كه از كاربری‌های قابل ملاحظه‌ای در یادگیری/ یاددهی در رایا سپهر (cyber space) ، مستندسازی علمی- تخصصی و انواع آزمون و داوری برخوردارند، رشدی جدی خواهد داشت. در ارتباط با توسعه محیط‌های زیرك، به عنوان مصادیق بارز می‌توان به پایشگری و واپایی وضعیت بیماران و معلولان، در پایش و واپایی وضعیت‌های حساس در محیط‌های صنعتی و پایشگری و واپایی موقعیت‌های بحران شهری و اجتماعی اشاره كرد.

عنوان یک آرزو یا هدف برآورده نشده:
در یك كلام، جهت‌دهی به تعامل انسان با فناوری با هدف ایجاد هماهنگی (harmony) در محیط به نظر می‌رسد كه در حال حاضر این تعامل، به خاطر ناپختگی و عدم درك صحیح انسان از مفهوم هماهنگی (و بعضاً خودكامگی او) در بسیاری از موارد خود عاملی برای فزونی سطح ناهماهنگی در محیط بوده كه طبعا عواقب نامطلوبی را به همراه خواهد داشت. برای گریز از این مخمصه این انتظار از دست‌اندركاران می‌رود كه با مفهوم‌سازی درست از هماهنگی، آن را به عنوان یك عامل حیاتی در ساختاردهی مسیر  پژوهش‌های آتی مد نظر قرار دهند. باشد كه از این طریق توانسته باشیم آنچه را كه بشر در طول حیات خود از دیرباز تحت نام خرد (حكمت، wisdom ) بدان عنایت داشته، در سیر تكوین فناوری به كار بسته و بدین‌گونه به مفهوم فناوری بخرد (wise technology) و نه صرفا فناوری هوشمند (intelligent technology) ، جامعیت بخشیم.